Ce ar fi trebuit să îi răspundă premierul Dăncilă lui Pavel Filip, premierul R. Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva zile în urmă, premierul Republicii Moldova a transmis o scrisoare prim-ministrului României. De data aceasta nu a mai solicitat bani pentru a continua aşa-zisele reforme europene.

Analiză realizată de Radu Cupcea*

Supărat, nevoie mare, premierul de la Chişinău s-a apucat să o mustre public pe doamna Dăncilă, după ce i-au „parvenit semnale despre aglomeraţia excesivă la punctele de trecere ale frontierei“ cu România, iar cel mai îngrijorat era, din câte a vrut să dea de înţeles, de familiile cu copii minori şi oamenii vârstnici. Iată ce spune comunicatul guvernului de la Chişinău: „Premierul a efectuat recent o vizită inopinată la vama Leuşeni, unde a găsit nereguli, din cauza cărora timpul de aşteptare în vamă creştea semnificativ. Atunci Pavel Filip a cerut demisia şefului postului vamal şi şefului Poliţiei de Frontieră de la punctul de trecere Leuşeni. Ca urmare, cei doi au demisionat“.

După această măsură extraordinară ne spune, făcând apel la un studiu realizat de autorităţile republicii, că noi românii suntem cei care ne mişcăm cel mai greu în punctele de frontieră din toată Uniunea Europeană. Probabil acesta o fi şi motivul pentru care Republica Moldova o duce atât de rău. Iată ce spune premierul:

Studiul „Evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei“ realizat cu suportul USAID arată că „timpul total de aşteptare la hotar pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE.“ Nu mai spunem că Studiul USAID discută multe probleme, inclusiv problemele grave de infrastructură internă ale R. Moldova, plus faptul că autorităţile de la Chişinău sunt incapabile să oprească contrabanda şi că nu vor să securizeze frontierele. Despre asta premierul Filip nu vorbeşte. Aşa că după ce şi-a „rezolvat“ toate problemele pe care le avea de rezolvat în stat, şefului Cabinetului de miniştri din Republica Moldova nu i-a mai rămas decât să de-a lecţii României despre cum să-şi gestioneze frontierele şi cum să realizeze controlul vamal. Evident, gestul este mai mult decât unul ipocrit, lipsit de tact diplomatic şi populist. Mai ales că a fost făcut asta, repetăm, în public, să vadă „moldovenii“ năpăstuiţi de români cum îi apără premierul lor cel viteaz şi neînfricat.

Vlad Filat s-a întors. Cu chipul lui Pavel Filip!

Un gest aproape similar l-a făcut, în trecut, fostul prim-ministru Vladimir Filat. În anul 2010, când oamenii erau disperaţi să părăsească Republica Moldova şi alcătuiau coloane extrem de mari la Consulatul României din Chişinău pentru a primi permisiunea de călătorie în România, fostul premier moldovean condamnat la 9 ani de închisoare de către justiţia reformată sub propria oblăduire, s-a deplasat la cozile respective, cu tot cu cortegiul de presă după el, pentru a le spune oamenilor că „ministerele de Interne şi Externe de la Chişinău vor discuta despre aspectele tehnice defectuase cu instituţiile omoloage de la Bucureşti“.

Sursa foto: eleonora-lisnic.blogspot.com

Imagine indisponibilă

România acorda vize şi cetăţenii pentru o populaţie care vroia asta cu disperare. Filat nu i-a întrebat pe oameni de ce erau atât de disperaţi să plece, de ce îşi doreau cu atâta ardoare permisul de a călători fără viză în zona de frontieră din România. La fel, nu a îndrăznit să le spună oamenilor care stăteau la coadă că Bucureştiul este cel care depune cele mai importante eforturi în favoarea liberalizării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Filat nu le spunea asta, juca şi el acelaşi teatru prost al apărătorului „moldovenilor“ în faţa asupritorilor români. Bucureştiul îi asuprea cu cetăţenii, vize şi permise de frontieră. Şi Vlad Filat, la fel ca şi Pavel Filip azi, făcea asta de faţă cu presa, să vadă poporul cine e tătucul care îl apără. Mesajul lui Filat era clar, ca şi cel al lui Filip astăzi: „România e o problemă, nu „România e singura soluţie“.

În prezent, Pavel Filip, face acelaşi lucru, iar în cele ce urmează vom demonta punct cu punct perversitatea acestui gest.

Cum muşcă premierul Filip mâna întinsă care dă bani, burse, cetăţenii şi cumpără produse moldoveneşti

  • Republica Moldova are parte astăzi de aglomeraţie la punctele de trecere a frontierei cu România pentru că România a avut o implicare determinantă în liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Trebuie să spunem direct, fără ocolişuri, că fără România şansele Republicii Moldova de a beneficia de un asemenea regim de vize cu UE încă din anul 2014 erau aproape de zero. Bucureştiul a reuşit la Bruxelles un joc diplomatic prin care, treptat, toate opreliştile au fost înlăturate. Nu e cazul să intrăm acum în detalii dar o putem face, cum România a introdus dosarul liberalizării vizelor aproape pe uşa din dos, evitând entităţile de la Bruxelles care s-ar fi opus ireversibil acestui proces. A găsit alte soluţii, ingenioase, şi a reuşit. Asta trebuie să ştie toţi cetăţenii R. Moldova, dacă oficialii se pare că au uitat.  
  • Mai trebuie amintit aici şi faptul că datorită presiunilor exercitate de autorităţile de la Bucureşti, Comisia Europeană a acceptat liberalizarea vizelor fără îndeplinirea tuturor condiţiilor din partea Guvernului Republicii Moldova. În primul rând, una din condiţii era extinderea aeroportului Chişinău, iar asta nu s-a făcut în ciuda promisiunilor mincinoase ale liderilor de la Chişinău. Oare îmbulzeala de la aeroportul Chişinău tot vameşilor români se datorează? În al doilea rând, îi amintim domnului Filip că la acea dată am permis ca avioane din Republica Moldova să aterizeze în aeroporturi din Uniunea Europeană pe timp de ceaţă, în condiţiile în care aceste avioane nu erau modernizate şi dotate conform cerinţelor europene. Ori asta a fost un rabat de la regulile noastre, deoarece avioanele moldoveneşti constituiau şi încă mai constituie un pericol pentru călători şi pentru aeroporturile unde solicită să aterizeze de urgenţă. Normal era ca Republica Moldova să nu poată liberaliza regimul de vize cu UE până nu modernizează aeroportul, aşa cum s-a impus României, aşa cum ar fi normal ca nici în România să nu zboare avioane „Air Moldova“ nemodernizate, care nu pot ateriza şi decola pe timp de ceaţă.  
  • România a acordat mii de cetăţenii românilor din Republica Moldova, un factor care a contribuit la libera circulaţie a unei părţi importante din populaţia acestui stat. Toţi cei care deţin în Republica Moldova cetăţenia română deţin cetăţenia europeană, iar asta înseamnă că se bucură de drepturi depline, în special, dreptul la libera circulaţie, care le permite să locuiască, să lucreze, să studieze şi să desfăşoare activităţi comerciale oriunde în UE. Având în vedere numărul mare al celor plecaţi este normal ca în perioada concediilor să crească traficul la frontieră. Nu de puţine ori auzim în perioada sărbătorilor că punctele de frontieră cu Ungaria se aglomerează foarte mult. Cu toate acestea, Guvernul de la Bucureşti nu se apucă să trimită scrisori la Budapesta, ci încearcă să fluidizeze traficul prin suplimentarea agenţilor poliţiei de frontieră şi să-şi informeze corect proprii cetăţeni.

Sursa foto: ziarulnational.md

Imagine indisponibilă
  • Având în vedere punctele 1 şi 2 e clar că România a devenit victima propriului său succes şi aglomeraţia se datorează acordării de către autorităţi a liberei circulaţii a moldovenilor în UE. Privind situaţia din alt punct de vedere, putem spune că este strict problema României cum îşi verifică proprii cetăţeni atunci când pleacă sau se întorc în ţară din Republica Moldova, deoarece numărul celor care traversează frontiera în baza altui act decât cel românesc este din ce în ce mai mic.  
  • Revenind la scrisoarea domnului Filip putem întreba de ce nu s-a gândit domnia sa că poate controalele durează mai mult pe partea română din cauza contrabandei cu ţigări la care se dedă „narco-statul“ Republica Moldova, fie cu ţigări autohtone produse la S.A. „TUTUN CTC“, controlat de şeful său Plahotniuc, care nu se miră unde se duc TIR-urile de ţigări şi de ce nu le preiau dealeri ai companiei de tutungerie din Republica Moldova. Ţigările străine vin din modificările Codului Fiscal efectuate chiar de Filip, de către Plahotniuc, prin care se aprobă magazine Duty Free în Transnistria. Ţigările la intrarea în Republica Moldova nu sunt supuse plăţii taxelor şi accizelor pentru că ar merge la Duty Free, dar în realitate sunt destinate contrabandei în UE. O analiză realizată în anul 2017 în România demonstrează că zonele cu cea mai intensă activitate de contrabandă cu ţigări rămân cele de la frontiera de nord, cu Ucraina şi la frontiera de est, cu Republica Moldova. Analiza arată că în anul 2016 cele mai multe ţigări de contrabandă au intrat din Republica Moldova, peste 19 procente. Alte 17 procente, adică 750 de milioane de ţigarete, au intrat ilegal din Ucraina. Dacă Vladimir Plahotniuc va reduce contrabanda se va reduce corespunzător şi timpul alocat controalelor vamale.

Aşteptăm o scrisoare din partea domnului Filip şi-n acest caz.

Sursa foto: Direcţia Generală a Vămilor

Imagine indisponibilă
  • Libera circulaţie a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un dar din partea României ca urmare a lobby-ului pentru liberalizare cât şi ca urmare a simplificării procesului de redobândire a cetăţeniei române, respectiv, europene. Românii din aici au trebuit să facă eforturi, sacrificii, cheltuieli extraordinare pentru a obţine ceea ce românii moldoveni au primit gratis de la România. Şi, ar trebui să ştiţi că, nimănui nu-i pare rău pentru asta, dar nici nu vor accepta să prostiţi cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului.

Asta ar fi trebuit să spună premierul Dăncilă!

Acest soi de răzvrătire sau frustrare, numiţi-o cum doriţi, vine frecvent de la Chişinău. Publicul din România nici nu bagă în seamă asemenea jocuri meschine. Clasa politică, din păcate, cu atât mai puţin. Nu e prima dată când guvernanţii din Republica Moldova transferă vina propriei incompetenţe statelor europene, în special, României. Ultimul episod s-a consumat după ce Parlamentul European a considerat că, în urma deciziei de invalidare a alegerilor din Republica Moldova, nu mai sunt îndeplinite condiţiile politice de acordare a asistenţei macrofinanciare, în tranşă de 100 de milioane de euro. Atunci, ca şi-n cazul scrisorii de acum adresate doamnei Dăncilă, Pavel Filip s-a plâns că blocarea finanţării îi va face să sufere pe cetăţenii republicii, că banii erau destinaţi suplimentării hranei copiilor din grădiniţe. Declaraţia a fost percepută drept o acuzaţie la adresa Uniunii Europene. „Din cauza UE vor muri copiii de foame“!

Sursa foto: captură mamaplus.md

Imagine indisponibilă

Chiar aşa, domnule Filip?! Noi, de exemplu, ştim că România a reparat zeci de grădiniţe integral în Republica Moldova, când putea foarte bine să continue să le repare doar pe cele de pe teritoriul său, dar a făcut-o şi o mai face. Guvernul Republicii Moldova oare câte grădiniţe repară integral? Oare cât vor mai suferi copiii de pe urma ipocriziei binomului prădător Plahotniuc-Dodon? Când întoarceţi banii furaţi generaţiilor viitoare ce cresc în Republica Moldova? Unde e miliardul, domnule Filip?

Bucureştiul nu mai vede demult nimic

Dacă e să fim foarte concreţi, evident că cea mai bună soluţionare a chestiunii frontierelor ar fi, evident, UNIREA celor două state. Acesta este răspunsul la scrisoare pentru domnul Filip şi toţi cei preocupaţi.

Dar premierul României nu va da acest răspuns. Dar ceea ce am subliniat noi mai sus trebuia să fie spus răspicat şi explicit premierului Filip după obrăznicia de a certa public România după câte a făcut şi face ţara mamă pentru R. Moldova. Doar că Bucureştiul acum nu mai spune nimic, nici cui, niciodată, oricâte injurii şi jigniri i s-ar aduce. Şi de la Est (R. Moldova) şi de Vest (Ungaria), vecinii României se comportă cu România cum vor şi cum le place. Nu-i pedepseşte nimeni.

Chişinăul va deveni, treptat, o nouă Budapestă, ambele capitale trase de sforile lui Vladimir Putin. Şi noi ne prefacem în continuare că nu vedem asta.

*Radu Cupcea este doctorand la Universitatea din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“al Academiei Române.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite