Ce au spus şeful CNA şi guvernatorul BNM la audierile parlamentare privind frauda bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Până în prezent s-a reuşit recuperarea a circa 420 milioane de lei, din suma sustrasă din sistemul financiar-bancar. Această cifră nu include şi mijloacele recuperate în urma activităţii BNM, care menţionează că, din momentul retragerii licenţelor de la cele trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, au fost recuperate 1,219 miliarde de lei, cu sumele care erau şi pe conturi în momentul intervenţiei.

Informaţia a fost prezentată în cadrul şedinţei de vineri, 12 octombrie, Parlamentului, la care a fost audiată conducerea Centrului Naţional Anticorupţie şi cea a Băncii Naţionale a Moldovei, transmite IPN.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat în plenul Parlamentului că, până la data de 30 septembrie, suma totală returnată Ministerului Finanţelor este de 1,260 miliarde de lei. 18% provine din vânzarea activelor aflate în proprietate, iar restul banilor vin din încasări, din vânzarea gajului, din rambursarea creditelor sau din finanţări forţate, care reprezintă 21%, iar cele benevole – 58%. Lichidatorii au iniţiat procese civile contra tuturor părţilor implicate în această fraudă. Este vorba despre debitori frauduloşi, manageri şi acţionari.

Sergiu Cioclea a menţionat că au fost iniţiate 45 de dosare penale în care Banca Naţională, prin băncile în lichidare, reprezintă părţi civile. Totodată, sunt alte 137 de acţiuni în instanţa de judecată în care BNM are calitatea de reclamant pentru recuperarea creditelor nerambursate. Debitori aflaţi în insolvabilitate sunt 213 la număr, pentru o sumă totală de peste patru miliarde de lei.

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, a declarat că prejudiciul fraudei bancare se împarte după cum urmează: 7,74 miliarde de lei este suma prejudiciilor pe dosarele trimise în judecată cu identificarea beneficiarelor efectivi, 1,9 miliarde – prejudicii pe dosarele penale aflate în derulare cu beneficiari identificaţi, dosare care urmează a fi trimise în judecată şi 1,06 miliarde de lei – prejudicii în cazul în care beneficiarii încă nu sunt identificaţi.

Bogdan Zumbreanu a menţionat că analiza efectuată a permis identificarea bunurilor, valori mobiliare care aparţin beneficiarilor efectivi, a sumelor care provin din frauda bancară. Este vorba despre 22 de întreprinderi. Urmare a vânzării acestor acţiuni, în contul Băncii de Economii au parvenit până acum 420 de milioane de lei. Acum organele de investigaţii urmează să identifice profilul beneficiarilor pentru a depista unde anume au fost ascunşi banii, convertiţi sau cheltuiţi deja.

Frauda bancară a cuprins perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecinţă au fost lichidate, a impus intervenţia statului şi alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite