Ce spune Veaceslav Platon despre Vlad Plahotniuc şi laundromatul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platon captura video privesc.eu

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, afirmă că Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, cu care a întrerupt comunicarea în 2015, se află acum în Miami, în timp ce el personal se află condamnat în Penitenciarul nr. 13.

Acesta afirmă că a fost „pedepsit” pentru că a refuzat să-i îndeplinească rugăminţile lui Plahotniuc, inclusiv pentru a face anumite operaţiuni prin intermediul Moldindconbank. Fostul deputat a mai spus că ex-liderul PDM nu a mai avut nevoie de el, în momentul în care „a apelat la serviciile lui Ilan Şor”, care controla cele trei bănci, în ceea ce ţine de scoaterea banilor din Federaţia Rusă, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizată în penitenciar, Veaceslav Platon a declarat că Vlad Plahotniuc a făcut atât de mult rău, încât a reuşit să unească ceea ce nu se uneşte niciodată şi anume a unit marile puteri mondiale care nu pot găsi de regulă consens. Or, în privinţa lui Plahotniuc, aceste puteri au găsit consensul. Din acest motiv, Platon crede că Plahotniuc va fi totuşi adus în Moldova pentru a răspunde de faptele sale.

În opinia sa, fostul lider PDM a încercat să scape de el pentru că a pretins să conducă ţara de unul singur şi avea ideea fix de a deveni premier. Potrivit lui Platon, Plahotniuc îi nimicea pe toţi cei care îi putea face concurenţă, iar primul a fost ex-premierul Vlad Filat.

În ceea ce ţine de cele 22 de miliarde de dolari care se vehiculează că ar fi spălate prin sistemul bancar şi judecătoresc din Repubica Moldova, Veaceslav Platon afirmă că nu este un „laundromat”, pentru că nu este vorba despre spălare de bani, de legalizarea unor bani „murdari” şi nimeni nu a avut un astfel de scop. Potrivit fostului deputat, aceste operaţiuni au fost legale şi atunci s-a asigurat de legalitatea acestor acţiuni. „Moldindconbank, în care el a avut un anumit rol în acea perioadă,  a prestat servicii legale de recepţionare şi transferare ulterioară a acestor bani, informând zilnic instituţiile abilitate ale statului privind tranzacţiile respective.  

Veaceslav Platon a spus că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii în legătură cu acuzaţiile din Federaţia Rusă precum că el şi Vlad Plahotniuc, cetăţeni ruşi, ar fi implicaţi în schema de spălare de bani, în condiţiile în care sora sa a fost reţinută în Rusia, fiind învinuită de implicare în schema de spălare de bani.

Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite