Ce spune procurorul general despre punga primită de Dodon de la Plahotniuc, despre dosarul Bahamas şi cazul lui Şor

Ce spune procurorul general despre punga primită de Dodon de la Plahotniuc, despre dosarul Bahamas şi cazul lui Şor

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu crede există un „jurist serios” care poate da o apreciere, din punct de vedere penal, acţiunilor legate de aşa zisul caz „kuliocul” (punga), transmite IPN.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă, Alexandr Stoianoglo a spus că a avut discuţii şi cu autorii sesizării care au făcut publice acele imagini video în care apar actualul preşedinte în exerciţiu, Igor Dodon, şi fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, care îi transmite o pungă (în care se prezumă că ar fi bani, n.r.). Potrivit lui Stoianoglo, autorii sesizării ar fi recunoscut că „sunt nişte lucruri mai mult politice, care au alte consecinţe”. În opinia procurorului general, „oamenii care fac aşa lucruri trebuie să fie pedepsiţi, în primul rând, politic”.

Despre dosarul Bahamas, Alexandr Stoianoglo a precizat că au fost audiate mai mult de 30 de persoane. Au fost solicitate avizele din partea tuturor instituţiilor de stat (ANI, Inspectoratul Fiscal etc.) Au fost iniţiate câteva comisii rogatorii, dar până acum nu a parvenit răspuns. În funcţie de materialele care vor fi acumulate, se vor lua deciziile care se impun, a precizat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general a reiterat că Vlad Plahotniuc este o persoană cheie în dosarul furtului miliardului. Unde se află în momentul actual nu se cunoaşte, dar Procuratura s-a adresat în câteva state în privinţa identificării locului lui Plahotniuc. Alexandr Stoianoglo spune că 2021 va fi un an determinant în investigarea furtului miliardului. Sunt căutate soluţii ca vinovaţii să fie extrădaţi, să poată fi judecaţi aici.  

Despre şedinţele de judecată, de la Curtea de Apel Cahul, în dosarul lui Ilan Şor (condamnat de prima instanţă, în 2017, pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere), Alexandr Stoianoglo spune că nicio şedinţă nu a fost amânată din cauza procurorilor. „Cu regret, avem nişte acţiuni concertate din partea avocaţilor, din partea organelor de justiţie ce e legat cu investigarea dosarului furtul miliardului. Este o provocare pentru tot sistemul de justiţie al Republicii Moldova”, a nota procurorul general. Potrivit lui Stoianoglo, în privinţa lui Ilan Şor şi oamenii din anturajul lui sunt în desfăşurare investigaţii, dar nu poate da mai multe detalii din cauza secretului anchetei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările