Ce spune guvernatorul BNM despre recuperarea fraudei bancare

Ce spune guvernatorul BNM despre recuperarea fraudei bancare

Până în prezent, au fost recuperaţi 2,285 miliarde de lei din cele peste 13 miliarde care reprezintă creditul de urgenţă acordat de către Banca Naţională a Moldovei. Despre aceasta a anunţat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, în cadrul unei conferinţe de presă joi, 16 mai, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului, o parte din bani au fost recuperaţi prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei bănci falimentate – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. Altă parte  a fost recuperată prin lichidarea activelor. Circa 850 de milioane de lei au fost recuperaţi de la persoanele condamnate pentru frauda bancară.  

Întrebat despre solicitarea deputaţilor Blocului ACUM de a desecretiza raportul Kroll 2, Octavian Armaşu a declarat că BNM a primit mai multe solicitări în acest sens din partea unor parlamentari, însă este surprins de insistenţă, deoarece Banca a anunţat nu o dată că Kroll 2 a fost ridicat de procuri încă în martie 2018. „Banca Naţională nu deţine acest raport. Noi nu-l avem fizic. El a fost ridicat, conform procedurilor de urmărire penală, în cadrul dosarului fraudei bancare”, a declarat Octavian Armaşu.

Frauda bancară a avut loc în perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecinţă au fost lichidate, a impus intervenţia statului şi alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: