Ce spun experţii despre politica Federaţiei Ruse în Moldova şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moldova-ucraina

Federaţia Rusă duce o politică agresivă şi încearcă prin toate mijloacele de a-şi menţine poziţia în Ucraina şi Republica Moldova. Concluzia aparţine unui grup de experţi , invitaţi ai emisiunii „Fabrika” de marţi seara a postrului de televiziune „Publika TV“, transmite IPN.

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că Moscova urmăreşte destabilizarea situaţiei în Ucraina şi Republica Moldova, care ar conduce la federalizarea acestor state, iar în consecinţă va putea să controleze regiunea respectivă. „Rusia nu mai este un partener de nădejde al Republicii Moldova. Mă abţin să spun că ne este duşman, dar nici prieten nu ne este”, a conchis Ţăranu.

Referitor la interdicţia impusă de Federaţia Rusă la exportul de mezeluri, aceasta face parte dint-un şir de acţiuni ale Moscovei de a intimida Republica Moldova, care însă nu va afecta economia Republicii Moldova, susţine Ţăranu.

Alt invitat al emisiunii, doctorul habilitat în relaţii internationale, Victor Juc, consideră că Rusia vrea să facă din Moldova şi Ucraina doi sateliţi de ai săi. „Scenariul din Crimeea urmăreşte destabilizarea de proporţii a situaţiei din aceste două state. Moldova este vulnerabilă în faţa Moscovei, atât în plan economic, cât şi social”, a conchis  Juc. Expertul a spus că vede soluţionarea problemei în semnarea cât mai curândă a acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană.

„Moldovenii ar trebui să preia experienţa statelor Baltice care, la rândul lor, au rezistat tutror presiunilor Moscovei. Autorităţile nu mai au ce face în această situaţie. Acum nu este problema autorităţilor, ci a noastră, a cetăţenilor. Trebuie să avem suficient discernământ şi să fim uniţi,să ne gândim la sutele de mii de moldoveni, aflaţi în Rusia la muncă, care sunt supuşi riscului de a fi discriminaţi şi maltraţi" , a spus directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova,Viorel Cibotaru. Potrivit lui Cibotaru, în situaţia creată, autorităţile ar trebui să se gândească mai bine la dotarea armatei naţionale.

Pe de altă parte, juristul Pavel Midrigan consideră că prin aplicarea embargourilor, Rusia încalcă normele dreptului international, deoarece doar ONU este în drept să aplice embargourile. Midrigan a adus critici în adresa guvernării de la Chişinău pentru că nu foloseşte în situaţia creată pârghiile de care dispune. În acest context juristul  a făcut referinţă la statutul de membru al CSI pe care îl are Republica Moldova, precum şi la acordirile bilaterale semnate cu Rusia, care permite producătorilor verificarea calităţii produselor pe teritoriul statelor terţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite