Ce scrie Moscova despre întrevederea vicepremierului moldovean Natalia Gherman cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 4 aprilie, la Moscova, "pe câmpurile" reuniunii Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din Comunitatea Statelor Independente a avut loc o întâlnire între Serghei Lavrov şi Natalia German, potrivit unui comunicat de presă al ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. Nimic însă despre o eventuală vizită a premierului Iurie Leancă la Moscova

"În cadrul unui dialog constructiv a avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate privind cooperarea bilaterală. A fost subliniat faptul că extinderea în continuare a schimburilor economice şi comerciale, cu aprofundarea cooperării în domeniul umanitar este în interesul popoarelor din ambele ţări", se menţionează în comunicatul de la Moscova.
Totodată se precizează că o atenţie deosebită a fost acordată problemelor regionale şi internaţionale.

"Părţile au discutat, de asemenea, situaţia actuală în procesul de reglementare transnistreană, luând în considerare evoluţiile recente din Ucraina şi pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2".

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău este mai detaliat. Astfel în el se menţionează că pe parcursul întrevederii celor doi miniştri de Externe au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda bilaterală, în particular, dezvoltarea dialogului politic, colaborarea în domeniul comercial-economic, în sfera energetică, excluderea restricţiilor din comerţul bilateral, accentul fiind pus pe problematica reluării exporturilor de băuturi alcoolice pe piaţa rusă, precum şi cooperarea în domeniul social-umanitar.

"Părţile au pledat pentru identificarea unei perioade privind convocarea şedinţei ordinare a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, care ar permite examinarea întregului spectru de chestiuni ce ţin de acest domeniu. Un element important al dialogului l-a constituit protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, fiind convenită continuarea discuţiilor la nivel de experţi în vederea finalizării şi pregătirii către semnare a unor acorduri bilaterale ce reglementează problematica respectivă. De asemenea, a fost examinat subiectul cooperării moldo-ruse în domeniul umanitar, în special, organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi pregătirea pentru semnare a Programului bilateral în domeniul umanitar pentru anii 2014-2016".

Potrivit comunicatului emis de Ministerul de Externe de la Chişinău, "un subiect aparte al discuţiilor a ţinut de evoluţiile în reglementarea conflictului transnistrean, părţile pledînd pentru soluţionarea acestuia în baza respectării suveranităţii si integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, a fost abordată situaţia şcolilor cu predare în limba română în regiunea transnistreană şi asigurarea accesului la terenurile agricole pentru locuitorii din satul Doroţcaia. Ministrul Natalia Gherman a prezentat argumentele care infirmă declaraţiile cu privire la existenţa unor acţiuni de blocare a regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

O atenţie specială a fost acordată problemei retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul ţări noastre.

În contextul procesului de integrare europeană a ţării noastre, partea rusă a fost informată despre intenţiile de a semna în timpul apropiat Acordul de Asociere RM–UE, care include crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, convenind asupra organizării unor consultări bilaterale la nivel de experţi în acest domeniu.

La finele întrevederii cei doi miniştri de Externe au semnat Planul de consultări între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pentru anii 2014-2015". 

Curios este că nici Chişinăul şi nici Moscova nu au precizat dacă s-a discutat şi despre vizita premierului Iurie Leancă la Moscova, planificată pentru sfârşitul lunii mai, care va avea o întâlnire cu premierul rus Dmitri Medvedev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite