Ce minune aşteaptă conaţionalii, din stânga Prutului, de la Patriarhul României?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă aflu, de 50 de ore, în România Răsăriteană = Republica Moldova, entitate geopolitică reală, în octombrie 2013. Nu reprezint un partid. Nicio structură stipendiată de orgolii ridicole exprimate la Bucureşti sau Chişinău. Ci sunt doar unul dintre românii care văd altfel viitorul comun, al celor două state româneşti. Proba fiind dialogul inedit cu...

...Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România/UZPR, un motiv de  reflecţie şi recurs, la demnitatea naţională şi mentalitatea de învingător. 

- Ce scopuri are prezenţa, în stânga Prutului, a grupului de jurnalişti reprezentativi pentru UZPR?

- În urma unui dialog constructiv, util şi inedit, cu Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova, Iulia Gorea Costin, purtat anterior, la o întrunire a jurnaliştilor de limbă română, pe litoral, mă aflu în Republica Moldova, cu ocazia hramului oraşului Chişinău... 

- Singur?

- Nicidecum. Sunt însoţit de teleaşti, jurnalişti de radio şi ziarişti din presa scrisă. Profesionişti pe care îi preţuiesc pentru spiritul lor de echipă.

- Primul popas?

- La Î.P.S. Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

image

Liderul UZPR oferind un dram de speranţă, celui mai trist mitropolit român.

Un conaţional cãruia UZPR i-a acordat Diploma de Excelenţă, pentru tenacitatea cu care Mitropolia Basarabiei apãrã identitatea şi credinţa strãmoşeascã în stânga Prutului.

- Nu sunt cuvinte mari?

- Nicidecum. Am înţeles, din dialogul purtat cu Î.P.S. Petru, care sunt dificultăţile conaţionalilor noştri ortodocşi, într-un context aparte, din stânga Prutului, unde preoţii Mitropoliei Basarabiei păstoresc pe cei care se uită, cu speranţă, la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

- După întrevederea cu Î.P.S. Petru aţi avut un schimb de opinii cu ieromonahul Antonie Telembici, redactorul-şef al publicaţiei „Misionarul”.

- Am dorit o evaluare, a perspectivei colaborării profesionale cu web-site-ul UZPR. Un areal electronic menit să multiplice mesajele de interes naţional şi să semnaleze articolele de referinţă ale unor publicaţii cu condeieri ce merită să fie cunoscuţi pentru demersul lor profesionist, într-o lume complexă, supusă, 24 de ore, unui bombardament informaţional complex, cu interese frecvent divergente.

- Concomitent, Î.P.S. Petru al Basarabiei a acordat un interviu...

- Aşa este. Este un dialog aparte, realizat de echipa media complexă: Florin Şperlea, Dan Mireanu şi Cătălin Ovreiu. Unul ce va fi difuzat de postul public de televiziune şi un website cu sute de mii de cititori din România.

- Mesajul?...

- Î.P.S. Petru a conturat provocările previzibile, pentru prezentul şi viitorul comunităţii ortodocşilor români din stânga Prutului. Una care, pe lângă sprijinul decisiv al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, are stringentă nevoie de o susţinere inteligentă, din partea autorităţilor române de la Bucureşti, implicit din partea diplomaţiei române, mai concret, al ambasadorului României la Chişinău...

- Era trist, însingurat şi pesimist mitropolitul...

- Cu atât mai mult sunt motivat să fiu primit în audienţă, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe a României, compatriotul de la care conaţionalii noştri, din Republica Moldova, acum aşteaptă o minune. Care poate veni!

                                                                                   (va urma)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite