Ce se întâmplă cu Evgheni Şevciuk, numit de analistul Oazu Nantoi „Kinder surprise“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa-zisul preşedintele de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk
Aşa-zisul preşedintele de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk

Într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă, analistul Oazu Nantoi vorbeşte despre ultimele zvonuri legate de starea de sănătate a liderului repunlicii separatiste.

„Şevciuk din start a fost un fel de Kinder surprise pentru Moscova. Să nu uităm că sfârşitul anului 2011 a fost unul foarte ruşinos pentru administraţia de la Kremlin, dacă ne aducem aminte de acele scandaluri umilitoare în Osetia de Sud, când Kremlinul nu a reuşit să impună persoana dorită în calitate de aşa-zis preşedinte al Osetiei de Sud. Şi cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu regiunea de est a Republicii Moldova, unde Moscova a decis să pună capăt aflării în funcţie a aşa-zisului preşedinte Igor Smirnov, el a fost supus atacurilor mediatice prin canalurile mediatice ruseşti, iar în schimb urma să fie ales Anatolie Kaminski, o persoană propusă de compania Sheriff ,absolut docilă şi care nu trebuia să creeze nici un fel de probleme. În schimb, populaţia din stânga Nistrului l-a votat pe neaşteptate pe Şevciuk. Însă Şevciuk s-a dovedit a fi o persoană extrem de slabă şi cu probleme evidente de sănătate“, a declarat Oazu Nantoi pentru Europa Liberă.

De câteva săptămâni se vehiculează că liderul de la Tiraspol e plecat la tratament peste hotare şi că nu va mai reveni în aşa-zisa republică. „Nu sunt sigur că aşa va fi, dar cel puţin astea sunt zvonurile. Şi populaţia din stânga Nistrului, care nu are nici o experienţă de democraţie, şi în esenţă trăieşte într-un regim autoritar, încearcă să testeze ce înseamnă să critici oamenii pe care i-ai ales din capul tău la putere. Şi îi reuşeşte destul de agresiv, primitiv. Domnul Şevciuk nu rezistă la critici, în stânga Nistrului sunt închise toate forumurile pe internet unde el e criticat”, a adăugat analistul.

Totodată, directorul de programe de la IPP susţine că liderii politici de la Chişinău trebuie să profite de contextul regional şi, în parteneriat cu liderii de la Kiev şi de la Bruxelles, „să întreprindă măsuri energice pentru securizarea acestei regiuni, iar după alegeri să se apuce serios de soluţionarea conflictului propriu-zis.”

„Este bine cunoscut faptul că relaţiile dintre Şevciuk şi Rogozin sunt destul de tensionate. Dar Şevciuk nu are mână liberă pentru a activa, el este înconjurat de persoane controlate de Moscova, nemaivorbind de prezenţa serviciilor speciale ruseşti, sub acoperirea trupelor ruseşti care activează în stânga Nistrului. El e o nulitate. Alta este să nu exagerăm coerenţa însăşi a Moscovei. Deoarece situaţia în stânga Nistrului pe parcursul ultimilor ani degradează în mod evident, populaţia fuge din această regiune, au rămas mai puţin de 350.000 de oameni, mai puţin decât o jumătate din Chişinău şi aici eu văd că situaţia din stânga Nistrului, din interiorul regiunii, degradează. Ucraina are o atitudine ostilă şi motivată faţă de această regiune, deoarece Ucraina se aştepta să fie atacată la Odesa de trupele ruseşti din Transnistria şi Ucraina“, a mai opinat Oazu Nantoi, la Europa Liberă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite