Ce decizii a luat noua componenţă a Consiliului Suprem de Securitate la care au participat Maia Sandu şi Andrei Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a anunţat marţi, 11 iunie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care au participat, în premieră, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Zinaida Greceanîi, că au fost abordare trei subiecte importante.

Primul subiect discutat ţine de investigarea fraudei bancare şi necesitatea publicării raportului Kroll 2. 

„S-a convenit ca Guvernul, Parlamentul să se adreseze direct către Kroll pentru a-i cere să-i fie prezentat detalii despre investigaţia făcută”. a declarat Igor Dodon.

De asemenea, CCS se adresează comunităţii internaţionale cu solicitarea de a se implica în investigarea fraudei bancare din Moldova.

A doua problemă ţine de investigarea privind distrugerea probelor cu referire la frauda bancară. Igor Dodon a subliniat că există informaţii că deja s-ar fi început distrugerea probelor pe acest caz.

În plus, tot în acest context, s-a luat decizia ca BNM şi Serviciului de Spălare a Banilor să informeze zilnic CSS despre fluxurile financiare. 

„În adresa Preşedinţiei parvin informaţii că cei care au pierdut puterea scot banii din Republica Moldova”, a menţionat preşedintele ţării.

A treilea subiect abordat ţine de poziţia CSS cu privire la ”deciziile arbitrare ale Curţii Constituţionale”. 

„Le calificăm ca fiind contrar Constituţiei şi care atentează la securitatea Republicii Moldova”, a spus Dodon.

Igor Dodon a anunţat că Decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului şi numirea datelor alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie „nu corespunde normelor constituţonale”.

În acest sens, preşedintele a spus că a semnat un decret de anulare a acestor decizii luate de Pavel Filip.

Dodon a atenţionat instituţiile de stat să se conformeze deciziilor legale ale Parlamentului şi Guvernului Maia Sandu.

Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019. Parlamentul a declarat în afara legii Guvernul Filip şi cere intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. De asemenea, cei 61 de deputaţi ACUM-PSRM nu recunosc deciziile Curţii Constituţionale.

Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că Parlamentul nu mai recunoaşte Curtea Constituţională, iar deciziile acesteia sunt ilegale şi la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Secretarul general al Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat duminică, 9 iunie, că va cere opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la acţiunile Curţii Constituţionale de la Chişinău din ultima perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte decizia de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Deciziile sunt greu de înţeles şi par arbitrare.

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, spune că nimeni şi niciodată nu are dreptul să se pronunţe referitor la hotărârile emise de Curtea Constituţională a altui stat. Acest lucru, dacă se întâmplă, poate fi calificat drept interferenţă în sistemul de drept din ţara respectivă.

Curtea Constituţională a condamnat „presiunile politice la care este supusă”: Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt inamicii democraţiei

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 

Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite