Ce consecinţe ar putea avea închiderea frontierei ucrainene pe segmentul transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rada Supremă a Ucrainei a recomandat Guvernului de la Kiev să închidă punctele de trecere a frontierei cu regiunea transnistreană. În prezent, hotarul rămâne deschis, iar unii experţi susţin că o astfel de măsură ar fi chiar benefică pentru soluţionarea confilctului transnistrean.

Pentru că mai multe instituţii mass-media s-au grăbit să anunţe această decizie ca pe un fapt împlinit, reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău au reitarat că este vorba doar despre o recomandare a parlamentului ucrainean către executiv.

Corneliu Ciurea, expert IDIS Viitorul, consideră că închiderea punctelor de trecere a frontierei pe segmental transnistrean ar putea fi favorabilă Republicii Moldova. „Este bine că locuitorii  din regiunea transnistreană vor trece din ce în ce mai mult prin ţară şi asta este un lucru bun. Ei vor simţi nevoia existenţei statului Republica Moldova. Acum Aeroportul Chişinău este folosit din ce în ce mai mult de cei din Transnistria. Tot mai multă lume din stânga Nistrului îşi face paşapoarte biometrice. Chişinăul profită de situaţia din regiune, fără să vrea“, a spus expertul la emisiunea „Politica“ de la postul de televiziune TV7.

„Între Ucraina şi Moldova există documente bilaterale. Fiecare parte în mod independent poate să decidă asupra schimbării regimului de trecere a frontierei. Această decizie a Kievului din punct de vedere formal, juridic, nu intră în discordanţă cu cadrul juridic existent“, a afirmat şi analistul politic Oazu Nantoi, care nu exclude, totuşi, că situaţia din zona de securitate s-ar putea tensiona în urma închiderii frontierei.

Şeful biroului Itar-Tass Moldova, Valeri Demideţchi, nu crede că Ucraina va recurge la acest lucru. „Acolo urmează campania electorală, pentru aceasta trebuie bani, iar banii vin anume de la frontier“, a argumentat el, adăugând că fluxurile moldovenilor care călătoresc în Ucraina şi aşa s-au redus simţitor, fiind anulate mai multe curse cu ţara vecină.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă susţine că Republica Moldova ar trebui să sporească securitatea, dar şi să fluidizeze traficul la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina . „Frontiera de Est este delimitată, dar noi nu o controlăm. De altfel, punctele de trecere de frontieră între Republica Moldova şi Ucraina funcţionează în regim normal. Acum, ucrainenii preiau controlul asupra a aproape 400 de kilometri de frontieră, unde continuă activităţi de contrabandă. Prin aceasta, ei securizează frontiera. Totodată, aceasta este şi o acţiune de exercitare a presiunii militare asupra autorităţilor de la Tiraspol“, a spus analistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite