Ce aşteptări au democraţii de la Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Democraţii au aşteptări mari de la cele două candidaturi la funcţiile de ministru al Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi de la cel al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu susţine că, dacă aceştia vor fi numiţi în funcţii, de la ei se aşteaptă reforme serioase.

Sergiu Sîrbu a declarat în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV că agricultura este un domeniu foarte complicat şi de la candidatul la funcţia de ministru se aşteaptă reforme de anvergură. 

„Pe lângă dezvoltarea regională, pe lângă acele proiecte de infrastructură importante, noi avem nevoie de o reformă majoră în tot ce ţine de aprovizionarea cu apă şi canalizare, care în Republica Moldova este o problemă”, a spus parlamentarul. Potrivit lui, sunt aşteptate şi soluţii pe domeniul gestionării deşeurilor pentru care este nevoie de o strategie.  

De asemenea, Sergiu Sîrbu spune că se impune mai multă ordine în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii. Potrivit lui, în cadrul sistemului medical există mai multe caste care interacţionează mai greu între ele. În plus, democratul susţine că atunci când ministrul sănătăţii vine din sistemul medical ar putea să nu aibă suficientă îndrăzneală pentru a face reforme pentru că după ce părăseşte funcţia tot în sistem revine.

Amintim că liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, că doi miniştri din Guvernul Filip vor fi demişi, după care vor fi înlocuiţi de Nicolaie Ciubuc şi Silvia Radu.

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie. La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Igor Dodon a semnat decretul de demitere din funcţie a celor doi, însă a refuzat să semneze numirea în funcţie a noilor miniştri.

Premierul Pavel Filip a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru ca blocajul instituţional să fie rezolvat, ceea ce înseamna că Înalta Curte din nou urma să-l suspende pe Igor Dodod din funcţie, pentru ca decretul să fie semnat de şeful Parlamentului, mai ales că existau deja trei astfel de precedente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite