Ce acuzaţii aduc procurorii deputaţilor Petru Jardan şi Vladimir Cebotari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Vladimir Cebotari, cel care este şi candidatul PDM pentru funcţia de primar de Chişinău, a rămas fără imunitate parlamentară, după ce 53 de deputaţi din alianţa PSRM-ACUM au dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunităţii parlamentare. Prin aceeaşi procedură urma să treacă şi deputatul din Partidului Şor, Petru Jardan, însă acesta nu se află în ţară în aceste zile.

Într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală se spune că investigaţia procurorilor are în vizor acţiunile unui grup de persoane din care făcea parte şi deputatul Petru Jardan. 

Acesta, în perioada 2012-2014, atunci când deţinea funcţia de director interimar al Aeroportului Internaţional Chişinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condiţiile necesare pentru concesionarea Aeroportului. Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acţionat în interesul unui grup criminal organizat şi a indicat condiţii de concesionare în defavoarea statului. Aceasta a inclus şi păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar şi necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis.

În ceea ce priveşte deputatul Vladimir Cebotari, acesta a deţinut, începând din 2013, funcţia de Viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, atunci când a luat parte la organizarea simulării procedurii de concurs, precum şi i-a informat selectiv pe unii potenţiali participanţi la concursul închis menţionat, chiar fără să cunoască dacă aceştia intenţionează să facă afaceri în Moldova. Mai exact, în calitate de membru al Comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului activelor Aeroportului, acesta a expediat invitaţii către companiile propuse de către Petru Jardan.

Procurorii spun că prin votul său la Comisia de concurs, deputatul Vladimir Cebotari a contribuit la obţinerea ilegală a activelor financiare de către grupul criminal organizat, în proporţii deosebit de mari. Mai mult, acesta a dat dovadă de un comportament dolosiv, şi-a folosit distinct şi abuziv atribuţiile deţinute în organele publice, întreprinderile de stat sau organele colegiale cu drept de  decizie, pentru ca în contractul de concesiune să fie inclusă perceperea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare, în beneficiul exclusiv al Avia Invest. Astfel, doar în perioada noiembrie 2013 – august 2015, beneficiul nejustificat al Avia Invest, rezultat din perceperea taxei de modernizare, a depăşit suma de 285 milioane lei.

Potrivit procurorilor, după semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, în anul 2013, Petru Jardan a devenit administrator al companiei Avia Invest, iar Ilan Şor a devenit preşedinte al Consiliului de administrare. În aceste noi calităţi, aceştia au „fructificat”, de comun cu deputatul Vladimir Cebotari şi alte persoane, rezultatele schemei criminale pe care au pus-o la cale.

Vladimir Cebotari afirmă că nu este vinovat, iar comisia care s-a ocupat de concesionarea Aeroportului, din care a făcut şi el parte, „a avut doar obligaţia tehnică de a pune aprecieri la anumite criterii pe care trebuiau să le întrunească ofertanţii comisiei. 

Potrivit lui, comisia trebuia să execute mai multe hotărâri ale Guvernului. 

„Hotărârea de a concesiona, condiţiile de a concesiona, termenul de 49 de ani, păstrarea taxelor, inclusiv celor de modernizare au fost aprobate până la începerea lucrului Comsiei de către Guvern, inclusiv cu mânuţa Maiei Sandu. Întrebarea mea este: dacă eu am executat o decizie luată cu mâna Maiei Sandu, care spre deosebire de mine a avut libertatea de a vota pentru sau împotriva concesionării, a avut libertatea pentru aprobarea sau respingerea raportului comisiei respective, care înseamnă darea în concesiune, întrebarea este: dacă eu sunt vinovat, ce este cu Maia Sandu?”, a întrebat retoric Cebotari.

Cebotari a mai adăugat că „toată ţara ştie că ei doresc să facă rău la PDM şi la membrii lor, să-i descurajeze. Au vrut să nu ne dea voie să intrăm în cursă, iată noi am intrat. Acum ei încearcă să ne oprească cu orice modalitate, dar noi le mulţumim pentru publicitatea care ne-o fac, pentru că orice publicitate este avantaj în campanie”.

Recent, portalul de ştiri Newsmaker, cu referire la surse de încredere, a scris că procurorul general interimar intenţionează să ceară ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Cebotari. Vladimir Cebotari a declarat pentru Newsmaker că ştie despre acest scenariu şi a subliniat că nu va Republica Moldova, pentru că nu este vinovat. Potrivit lui, aceste acţiuni se vor produce la comanda ministrului de Interne, Andrei Năstase. 

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunţat că a cerut procurorului general interimar, Dumitru Robu, să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a democratului Vladimir Cebotari, pentru că deputatul PDM ar fi implicat în frauda bancară.

Vladimir Cebotari a negat că a fost implicat în frauda bancară, aşa cum susţine Andrei Năstase.

Deputaţii Marina Tauber şi Reghina Apostolova, ambii din fracţiunea Partidului Şor, au rămas fără imunitate parlamentară luni, 16 septembrie, iar la scurt timp au fost reţinuţi. Parlamentul a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunităţii parlamentare pe numele celor doi deputaţi.

Liderul Partidului Şor, Ilan Şor, aflat în căutare internaţională în dosarul fraudelor bancare, l-a criticat dur pe Igor Dodon, după ce doi deputaţi din fracţiunea Şor, Marina Tauber şi Reghina Apostolova, au fost reţinuţi de ofiţerii CNA în dosarul fraudelor bancare. Ilan Şor a declarat că Igor Dodon s-a transformat, cu sprijinul Blocului ACUM, „într-un monstru”. Şor susţine că preşedintele ţării şi-a subordonat toate organele de drept.

Pentru ridicarea imunităţii parlamentare au votat 56 de deputaţi din alianţa ACUM-PSRM.

Solicitarea procurorului general interimar a fost motivată prin faptul că Reghina Apostolova şi Marina Tauber ar urma să fie reţinuţi, arestaţi şi trimişi pe banca acuzaţiilor, în dosarul fraudelor bancare.

Dumitru Robu susţine că procurorii deţin probe ce ar demosntra vinovăţia celor doi deputaţi în devalizarea sistemului bancar din Moldova, prin complicitate la „grupul criminal” organizat de Ilan Şor.

Reghina Apostolova specificat că este acuzată în dosarul fraudelor bancare. Ea a declarat că nu este surprinsă că se cere ridicarea imunităţii parlamentare, pentru că despre acest fapt s-a discutat mai mult timp. 

Apostolova a menţionat că nu este implicată în frauda bancară şi că este nevinovată, subliniind că va coopera cu ancheta. Totodată, Apostolova s-a arătat surprinsă că procurorii nu cer ridicarea imunităţii parlamentare şi a altor deputaţi care figurează în raportul de inestigaţie al companiei Kroll.

La rândul său, Marina Tauber a afirmat că nu se teme de ridicarea imunităţii parlamentare şi că nu intenţionează să părăseasca ţara. Ea la fel se consideră nevinovată, dând de înţeles că ar fi vorba despre o răfuială politică.

Amintim că pe 15 august curent, la fel la solicitarea procurorului general interimar a fost ridicată imunitatea parlamentară şi deputatului Ilan Şor, liderul Partidului Şor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite