CCM: „Preşedintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului”

CCM: „Preşedintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului”

FOTO presedinte.md

Curtea Constituţională (CCM) a răspuns miercuri, 15 mai, la sesizarea depusă de Igor Dodon, cu referire la interpretarea unor articole din Constituţie, şi a hotărât că preşedintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului.

Judecătorii CCM consideră că „lipsa întrunirii Parlamentului în şedinţă plenară pentru examinarea chestiunii învestiturii Guvernului, atunci când există organe de conducere ale legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de învestitură”, iar „sintagma „cel puţin două solicitări de învestitură” conţinută de articolul 85 alin. (2) din Constituţie nu presupune, în mod obligatoriu, desemnarea aceleiaşi candidaturi”.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Igor Dodon s-a adresat marţi, 23 aprilie, la Curtea Constituţională pentru a cere interpretarea cu privire la dreptul preşedintelui Republicii Moldova de a înainta candidatura prim-ministrului, în lipsa conducerii Parlamentului.

Consilierul preşedintelui pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a reamintit că în cazul în care prim-ministrul nu este numit în funcţie timp de trei luni de la data alegerilor, Parlamentul trebuie dizolvat.
 
Lebedinschi a menţionat că Preşedinţia vrea să afle dacă preşedintele ţării este obligat să propună candidatura prim-ministrul în situaţia în care Parlamentul nu este funcţional.
 

Amintim că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, niciun partid nu a obţinut majoritatea voturilor cetăţenilor, adică 50+1: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. 

În aceste condiţii este nevoie de formarea unei alianţe de guvernare. PSRM a anunţat că va forma o majoritate doar cu ACUM sau va merge la anticipate, în timp ce ACUM refuză oficializarea unei alianţe cu PSRM şi se pronunţă pentru un pachet de legi „de deoligarhizare” şi pentru învestirea unui guvern minoritar, condus de ACUM şi sprijinit de PSRM.
 
Potrivit legislaţiei, candidatura prim-ministrului Republicii Moldova este votată după ce este numit în funcţie preşedintele Parlamentului, votat de o majoritate parlamentară. Şeful statului se consultă cu fracţiunile parlamentare în vederea propunerilor acestora pentru funcţia de speaker. În urma consultărilor, preşedintele ţării desemnează la funcţia de premier candidatura dorită de majoritatea deputaţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: