Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton: „Cred că summitul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate FOTO: Arhivă
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate FOTO: Arhivă

Aflată în vizită la Chişinău, şefa diplomaţiei europene, a declarat că Bruxelles-ul va continua să susţină Republica Moldova. Oficialul european s-a arătat încântată de progresele înregistrate de ţara noastră în relaţia cu Uniunea Europeană.

„Sunt încântată să afirm că aţi înregistrat progrese reale în ceea ce priveşte relaţia cu Uniunea Europeană. Cred că summitul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor“, a declarat oficialul european după întrevederea cu premierul Republicii Moldova.

La rândul său, Iurie Leancă a menţionat că „această vizită este o reconfirmare a susţinerii pe care o acordă UE agendei europene de reforme lansate de Coaliţia Pro-europeană de guvernare“. „Am convenit cu doamna Ashton calendarul acţiunilor în vederea pregătirii Acordului de Asociere, inclusiv cel de Liber Schimb, pentru parafare summitului de la Vilnius, iar ulterior semnarea pe parcursul anului 2014. Obiectivul nostru este să implementăm cât mai rapid prevederile acestui acord ceea va însemna pregătirea ţării noastre pentru integrare europeană“, a declarat Iurie Leancă. 

"Integrarea europeană a Moldovei e o perspectivă reală"

Ashton a avut întrevederi cu şeful statului Nicolae Timofti şi cu preşedintele Legislativului. „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o perspectivă reală şi noi ne gândim deja la acţiunile pe care le vom întreprinde împreună după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, în cadrul întrevederii cu preşedintele ţării.

„Avem o mare responsabilitate faţă de cetăţenii noştri, care doresc integrarea ţării în familia europeană, şi suntem obligaţi să avansăm către o relaţie cât mai strânsă cu spaţiul comunitar. În acest sens, încheierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul de la Vilnius, va fi un semnal extrem de încurajator pentru populaţia Republicii Moldova”, a declarat la rândul său preşedintele Timofti.

Comuniştii n-au venit la întrevedere

Discuţia de la Parlament a fost boicotată de grupul comuniştilor. Potrivit şefului Legislativului Igor Corman, unul dintre subiectele discutate a fost agenda pe care o are de realizat Chişinăul până în toamnă. „Mi-am întărit încrederea că suntem capabili să obţinem parafarea Acordului de Asociere la summitul de la Vilnius, iar către sfârşitul anului viitor să-l şi semnăm, precum şi să obţinem regim liberalizat de vize. Important este să nu aşteptăm summitul de la Vilnius, ci să facem acele reforme în beneficiul cetăţenilor“, a spus Corman.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite