Cât va costa vaccinul rusesc împotriva COVID-19 şi când va ajunge în Republica Moldova. Detalii oferite de Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin sputinik V

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că vaccinul rusesc împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârşitul acestui an. Şeful statului a precizat că cel mai probabil autorităţile de la Chişinău nu vor aştepta ca vaccinul rusesc să fie aprobat şi să fie transmis prin intermediul OMS, deoarece procedura ar dura prea mult.

Prin urmare, Igor Dodon a afirmat că R. Moldova şi Federaţia Rusă vor semna un memorandum prin care Chişinăul va primi direct din Rusia vaccinul.

Igor Dodon a explicat, la emisiunea „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, de ce are încredere în vaccinul rusesc. Potrivit lui, medicina din URSS a fost cea mai dezvoltată din lume, fapt ce-i inspiră încredere că vaccinul rusesc este unul bun.

De asemenea, Dodon a precizat că vaccinul rusesc va costa circa 5-6 dolari americani, iar cetăţenii care activează în prima linie, precum medicii sau poliţiştii, vor primi gratuit vaccinul. Tot în acest context, Dodon a subliniat că vaccinarea va fi benevolă.

Amintim că Igor Dodon a anunţat joi, 3 septembrie, într-un interviu pentru Europa Liberă, că intenţionează să aibă o vizită în timpul apropiat la Moscova, unde le va solicita autorităţilor ruse ca acestea să-i ofere posibilitatea să testeze pe propria lui piele vaccinul rusesc împotriva COVID-19.

Igor Dodon a anunţat vineri, 14 august, că primeşte mesaje în privat de la sute de cetăţeni care îl roagă să aducă în ţară vaccinul anti-Covid dezvoltat de Federaţia Rusă. În acest sens, preşedintele a comunicat că deja s-a adresat oficial partenerilor de la Moscova cu solicitarea ca să ofere vaccinul şi R. Moldova, atunci când acest lucru va fi posibil.

Pe 12 august, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Igor Dodon a declarat că R. Moldova este interesată în obţinerea vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

Rusia a anunţat joi, 20 august, că săptămâna viitoare va începe să testeze vaccinul contra coronavirusului pe mai mult de 40.000 de persoane.

Vaccinul dezvoltat de ruşi a fost anunţat la 11 august şi a fost primit cu scepticism de comunitatea internaţională ştiinţifică. 

Experţii internaţionali sunt sceptici în privinţa acestui vaccin, atrăgând atenţia că nu a trecut toate fazele de testare. Părerea este împărtăşită şi de majoritatea medicilor ruşi. Potrivit unui sondaj făcut public vineri, 52% dintre medicii ruşi spun „nu” vaccinului Sputnik V. Doar o cincime dintre persoanele intervievate ar recomanda vaccinul pentru pacienţii, colegii şi amicii lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite