Candu: Votul final va fi doar după avizul Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrian Candu pdm.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că votul final pentru schimbarea sistemului electoral va fi acordat numai după avizul Comisiei de la Veneţia. După şedinţa Parlamentului din 5 mai, şeful legislativului a declarat că s-a pus multă presiune şi Partidul Democrat a dat dovadă de flexibilitate, transmite IPN.

„Pe termen scurt, acceptăm compromisul, deşi credem că uninominalul era mai potrivit. La Comisia de la Veneţia va fi transmis proiectul comasat şi votat cu 74 de voturi, un consens larg, care are ca bază proiectul despre trecerea la sistemul mixt. Revocarea mandatului deputatului rămâne pe agenda noastră şi vom iniţia modificarea Constituţiei în acest sens”, a declarat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a subliniat că decizia de a comasa proiectul PDM şi cel al Partidului Socialiştilor este o primă victorie. În opinia sa, dezbaterile din şedinţă au reprezintă o confruntare între putere şi opoziţie, iar decizia luată a fost un compromis pentru binele societăţii. Potrivit lui Andrian Candu, s-a pus multă presiune şi PDM a dat dovadă de flexibilitate şi deschidere atunci când a acceptat un proiect de compromis.

Un proiect de lege prin care urma să se treacă la sistemul electoral mixt a fost deja votat de Parlament în aprilie 2013, la iniţiativa democratului Vlad Plahotniuc. La începutul lunii mai a aceluiaşi an, deputaţii au abrogat documentul, după ce fracţiunea PLDM a insistat pe crearea unei comisii care să examineze impactul sistemului electoral mixt, invocând că proiectul a fost promovat în grabă şi că s-au comis multe greşeli. În aprilie anul curent, după anunţul preşedintelui Igor Dodon privind iniţiativa introducerii sistemului electoral mixt, Partidul Democrat a remis un comunicat de presă în care se menţiona că „ceea ce fac socialiştii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal şi de a muta atenţia societăţii spre altceva, pentru a crea confuzie”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite