Candu, dezvăluiri despre cum a fost extrădat Platon din Ucraina: Plahotniuc şi Poroşenko au relaţii foarte bune

Candu, dezvăluiri despre cum a fost extrădat Platon din Ucraina: Plahotniuc şi Poroşenko au relaţii foarte bune

FOTO Adevărul

După ce opinia publică de la Chişinău a fost surprinsă, în iulie 2016, de viteza cu care a fost reţinut şi extrădat din Ucraina omul de afaceri Veaceslav Platon, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a dat de înţeles că această situaţie a fost posibilă datorită relaţiilor bune dintre liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele ucrainean, Petru Poroşenko.

Andrian Candu susţine că prietenia dintre Petro Poroşenko şi Vlad Plahotniuc a apărut nu astăză şi nici ieri, dar cu mulţi ani în urmă.

Potrivit lui, relaţiile bune dintre Kiev şi Chişinău se datorează inclusiv acestei prietenii.

„Ne-am mişcat foarte bine în investigarea spălărilor de bani în cazul Platon. Asta e foarte important. Pentru că nu e un secret că Platon lucrează pentru FSB şi pentru Rusia, Nu e secret că Platon era raiderul nr.1 în Ucraina şi în Moldova şi că a făcut multe lucruri rele atât pentru Ucraina, cât şi pentru Moldova. În acelaşi timp, el (Platon) este un om foarte important în aceste scheme. De aceea, investigaţia şi decizia judecătoriei e foarte importantă. Fără ajutorul serviciilor speciale ucrainene, noi nu am fi putut înainta pe acest caz”, a afirmat Andrian Candu pentru presa ucraineană.

Solicitat să comenteze dacă e adevărat că Platon a fost adus în Moldova cu un avion privat (presa scria în acea perioadă că ar aparţine lui Plahotniuc), speakerul a răspuns că „extrădarea este rezultatul eforturilor comune ale serviciilor speciale”.

„Eu nu am detalii, dar eu ştiu că acolo erau pregătite chiar trei avioane, pentru orice eventualitate, deoarece Platon e o persoană foarte importantă pentru FSB. Iar ruşii, probabil, ar fi făcut tot ce le stă în puteri, dacă aflau despre locul aflării lui”, a spus Candu, refuzând să precizeze unde exact se aflau cele trei aeronave.

Omul de afaceri şi fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova Veaceslav Platon a fost condamnat joi, 20 aprilie, la 18 ani de închisoare, asta deşi procurorii au cerut o pedeapsă de 23 de ani de privare de libertate.

Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. Ulterior, acesta a fost extrădat autorităţilor moldoveneşti.
 
La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: