CALC cere CEC să permită cetăţenilor să voteze pe 24 februarie chiar dacă au actele expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte a lansat un apel public către CEC  să permită votarea în baza actelor de identitate expirate. Într-o conferinţă de presă la IPN, Polina Panaite, secretarul CALC, a menţionat că CEC  are practica a trei alegeri consecutive din ultimii ani în care cetăţenilor aflaţi peste hotare li s-a permis votarea în baza paşapoartelor expirate.

Potrivit Polinei Panaite, în ultimii ani, numărul moldovenilor din străinătate care deţin paşapoarte expirate a crescut în mod constant. În 2016 numărul acestora era de peste 400 de mii, aproape dublu faţă de situaţia din anul 2014. Secretarul CALC a făcut referire la o decizie a Curţii Supreme de Justiţie din 2014, din care rezultă că votarea în baza actelor expirate este un lucru legal.

Sesizată de avocatul poporului, Curtea Constituţională a decis, pe 14 ianuarie anul curent, că nu este un tratament diferenţiat faptul că cetăţenii de peste hotare pot vota doar cu paşaportul sau livretul militar valabil. Nadejda Hriptievschi, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a menţionat că instanţa constituţională a analizat superficial sesizarea avocatului poporului. Ombudsmanul i-a cerut Înaltei Curţi să se expună implicit asupra articolului care prevede lista de acte necesare pentru a putea vota şi să se expună dacă acest articol cere sau nu expres ca actele de identitate să fie neapărat valabile. Răspunsul Curţii a fost doar că votarea în baza actelor expirate ar putea duce la fraudarea alegerilor prin votul multiplu şi, pe acest motiv, statul poate limita dreptul la vot al cetăţenilor.

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, argumentele Curţii privind fraudarea votului nu sunt concludente deoarece alegerile trecute în care s-a permis votul inclusiv cu paşapoartele expirate au arătat că nu au existat cazuri de vot multiplu pe motiv că actul este expirat. Iar rolul actelor de identitate, fie buletin sau paşaport, este de identificare a persoanei şi actele expirate permit acest lucru deoarece conţin IDNP-ul şi fotografia titularului. Jurista mai susţine că, odată lansat sistemul informaţional Registrul de Stat al Alegătorului, votarea multiplă este imposibilă. Dacă cineva a votat, în sistemul informaţional figurează că şi-a exercitat acest drept.

Experta CRJM susţine că permiterea votului cu acte expirate este necesară şi pe motiv că statul Republica Moldova, prin intermediul consulatelor şi a ambasadelor, nu are capacitatea tehnică şi umană necesară pentru a perfecta paşapoarte tuturor cetăţenilor aflaţi peste hotare cărora le-au expirat aceste acte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite