BOP: 23,2% ar vota cu Igor Dodon, iar 19,7% cu Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mâine s-ar organiza alegeri pentru funcţia de preşedinte, 23,2% din populaţie ar vota cu Igor Dodon. Iar pentru candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar vota 19,7%. Pentru candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, ar vota 10,9% din alegători, iar pentru candidata Partidului Şor, Violeta Ivanov – 4,8%. Ceilalţi patru concurenţi electorali ar acumula sub 2%, transmite IPN.

27,6% din cetăţeni au spus că ar merge la vot, dar nu ştiu cu cine ar vota, iar 8,6% – nu ar merge la vot. Aşa arată datele Barometrului Opiniei Publice, octombrie 2020, prezentate într-o conferinţă de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că cetăţenii au fost întrebaţi cum ar proceda dacă în turul doi al alegerilor ar nimeri anumite perechi de candidaţi. Au fost aleşi primii trei candidaţi din topul preferinţelor respondenţilor. Astfel, dintre Maia Sandu şi Renato Usatîi, lidera PAS câştigă cu 30% din intervievaţi, în timp ce liderul PPPN ar acumula 24,5%. Alţi 23,3% din respondenţi ar vota împotriva ambilor candidaţi, iar 22% au declarat că este greu de răspuns.

Dintre Igor Dodon şi Renato Usatîi, 29,2% au spus că l-ar susţine pe Dodon, iar 28,7% pe Usatîi. Alţi 22,4% ar vota împotriva ambilor, iar 19,7% au spus că le este greu să răspundă.

Dintre Igor Dodon şi Maia Sandu, 32,2% au spus că ar vota cu Dodon, iar 31,4% – ar vota cu Sandu. În acest caz, procentajul celor care ar vota împotriva ambelor este de 18,4%, iar procentajul celor căror le vine greu să răspundă este de 18,1%.

67% din respondenţi consideră că nu contează dacă preşedintele va fi femeie sau bărbat, ci este important să facă lucrurile corect. Totuşi, 27% au spus că ar fi mai bine ca preşedintele să fie bărbat, iar 5% – au spus că femeie. Sondajul mai arată că 62% din respondenţi consideră că preşedintele ţării trebuie să publice în mod obligatoriu informaţii despre veniturile sale. 88% din intervievaţi cred că concurenţii electorali trebuie să participe în mod obligatoriu sau mai degrabă obligatoriu la discursurile publice de la TV. 61,5% din respondenţi au declarată că preşedintele trebuie să aibă mai multe competenţe.

Cercetarea mai arată că, dacă duminica viitoare s-a organiza alegeri parlamentare, 20,8% din respondenţi ar vota Partidul Socialiştilor, 17,6% – Partidul Acţiune şi Solidaritate, 9,6% – Partidul Politic Partidul Nostru, iar 5,8% ar vota  Partidul Politic Şor. Alte formaţiuni politice ar acumula sub 2% din sufragii.

„PSRM, PAS, PPPN şi Partidul Şor ar lua majoritatea procentelor din aceste răspunsuri. Totuşi acestea nu sunt atât de multe răspunsuri, pentru că „nu aş participa la alegeri”, „nu aş vota” – au zis 8,9% din respondenţi. Alţi 24,1% din respondenţi au răspuns că nu ştiu şi nu au răspuns alţi 7,5% din respondenţi. Avem în total 32% din respondenţi – fiecare al treilea cetăţean întrebat– care nu ştie sau nu a răspuns la această întrebare”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

Sondajul a fost realizat de Compania CBS Research la domiciliul respondenţilor, pe un eşantion de 1 124 de persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult, în perioada 8-20 octombrie. Marja de eroare este de 3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite