Blocul ACUM va merge în alegeri fără PL? Liberalilor li s-a propus să-şi desemneze candidaţii pe circumscripţiile unde au şanse minime. Reacţia lui Chirtoacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul electoral ACUM, format din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), ar fi anunţat conducerea Partidului Liberal (PL), formaţiune care a decis să se alăture Blocului prin înaintarea candidaţilor comuni pe circumscripţii şi liste, că Blocul deja a stabilit care sunt candidaţii acestuia în alegeri, fără a se consulta cu PL.

În acelaşi timp, după cum reiese dintr-un e-mail publicat de către Dorin Chirtoacă, care ar fi venit la adresa PL din partea Blocului ACUM, conducerea Blocului îi informează pe liberali că au rămas câteva circumscripţii uninominale unde Blocul încă nu are candidaţi desemnaţi, fapt ce înseamnă că doar acolo este loc de negocieri şi cu PL în privinţa posibilităţii ca şi PL să aibă candidaţi desemnaţi din partea Blocului.

Doar că circumscripţiile rămase sunt cele mai dificile pentru partidele proeuropene de dreapta, unde, de obicei, au parte de victorii doar partidele proruse de stânga.

Este vorba de circumscripţiile 1,11,18,44,45,47,49. Adică Briceni (unde va candida lidera Socialiştilor, Zinaida Greceanîi), Făleşti, Orhei (unde va candida Ilan Şor sau un reprezentant al acestuia), Taraclia, Gagauzia (unde Igor Dodon a obţinut la alegerile prezidenţiale 99% din voturi) şi circumscripţia Transnistria.

Într-un comunicat de presă emis de PL, intitulat „Blocul ACUM ar fi ales să meargă fără PL, în pofida compromisului atins?”, Dorin Chirtoacă a menţionat următoarele:

„Astăzi, a fost recepţionat un asemenea e-mail, încercând să aflăm dacă este din partea blocului ACUM sau nu, nu ne-a reuşit. În acelaşi timp, din câte ştim, conform compromisului atins, deciziile cu privire la candidaţi se iau în comisia de meritocraţie a blocului ACUM, şedinţa la care trebuie să fie prezent şi PL. Până la această ora, nici PL, nici PLDM, PAS sau PPDA, nimeni nu a anunţat niciun candidat, iar la CEC a fost inregistrat doar blocul electoral ACUM, nefiind înregistrate şi nume de persoane. În acest sens, solicităm încă o dată convocarea comisiei de meritocraţie pentru a şti cine şi unde candidează, precum şi pentru a vedea cu cine intrăm în competiţie de la celelalte trei partide (PLDM, PAS şi PPDA), iar in final cine este mai bun, conform meritelor.

Prima solicitare de convocare a comisiei de meritocraţie cu participarea PL-ului, am făcut-o vineri, 21 decembrie.

Totodată, menţionăm că, luni, 17 decembrie, când a avut loc ultima şedinţă PL, PLDM, PAS şi PPDA, a fost agreat, ca termenul de transmitere a listei PL pentru comisia de meritocraţie este vineri, 21 decembrie. Nimeni nu a avut nicio obiecţie în acest sens.

Pe parcursul săptămânii trecute, nimeni nu a comunicat PL-ului că se iau decizii fără participarea noastră sau că ar fi "târziu" în vreun fel, sau că ar exista vreo legătură între înregistrarea blocului ACUM la CEC şi depunererea listei de candidaţi PL pentru comisia de meritocraţie etc, mai ales că termenul agreat pentru PL, repetăm, a fost, vineri 21 decembrie.

Anterior, pe parcursul negocierilor cu ACUM, ni s-a comunicat constant, că regula de aur este: "nimic nu este agreat, până totul nu este agreat", ceea ce înseamnă că până când nu este decisă soarta tuturor celor 101 de candidaţi ACUM, nu se poate vorbi de soarta aparte a unor condidaţi, în cazul dat a celor de la PL.

Dacă este vorba de interesul naţional, comisia de meritocraţie se poate întruni şi astăzi, în continuare şi mâine, chiar daca va fi Crăciunul, şi 24/24, ca să nu fie mai apoi "târziu", chiar "târziu" de tot şi irecuperabil pentru Republica Moldova”.

Consiliul Republican al Partidului Liberal, condus de către Dorin Chirtoacă, a decis că va merge în alegerile parlamentare din 24 februarie alături de Blocul electoral ACUM, format din PAS (Maia Sandu), PPDA (Andrei Năstase), PLDM (Tudor Deliu) şi membri ai societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite