Blocul ACUM a iniţiat dezbateri publice pe marginea Legii cu privire la Procuratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care reglementează instituţia Procurorului General nu este funcţională, iar procurorul general serveşte interesul celor aflaţi la putere. Este opinia unui grup de deputaţi ai Blocului ACUM Platforma PAS şi DA. Aceştia au iniţiat consultări publice, unde au fost propuse spre dezbatere o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură, transmite IPN.

Prezentă la consultări, Maia Sandu, lidera PAS, a precizat că proiectul de lege propus oferă o soluţie prin care să fie spart cercul vicios al controlului oligarhic asupra Procuraturii. Potrivit Maiei Sandu, Procuratura a devenit un instrument de luptă politică şi economică, prin care se încearcă debarasarea de concurenţii celor care o controlează. Preşedintele PAS a mai specificat că numirile la Procuratură au fost făcute pe criterii politice, pe loialitate faţă de regim.

„Evident, nicio lege, oricât de bună ar fi ea, nu poate să asigure independenţă şi profesionalism atunci când oamenii responsabili cu punerea în aplicare a acestei legi au alte intenţii decât cele care sunt scrise în lege”, a spus Maia Sandu.

La rândul lui, liderul PPPDA, Andrei Năstase, a afirmat că legea în vigoare nu este respectată. „Procurorul general actual este din sistem, a slujit vechile guvernări, regimul comunist, îl slujeşte şi pe cel de acum. Ne-am propus ca funcţiile în Procuratură să fie ocupate pe bază de concurs”, a spus Andrei Năstase.

Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, jurist PAS, Procuratura are restanţe în implementarea reformelor încă din anul 1995. Blocul ACUM propune un proiect de lege care are şapte prevederi cu rol de reformare a instituţiei Procurorului General. ACUM propune ca procuror general să poată deveni şi o persoană care nu deţine cetăţenia Republicii Moldova. „Astfel, procuror general poate deveni şi un procuror dintr-un stat european”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general nu trebuie să fie atribuţia exclusivă a Consiliului Superior al Procuraturii, a mai spus deputatul. Pe lângă membri ai CSP, în selecţia procurorului general trebuie să fie implicaţi membri proveniţi din societatea civilă şi chiar experţi internaţionali. O altă modificare propusă se referă la majorarea numărului de membri în componenţa CSP. „În formula actuală, CSP staţionează în aplicarea prevederilor legii. Noii membri trebuie aleşi în CSP printr-un proces transparent. CSP trebuie să poată înceta mandatul procurorului general dacă constată că acesta a fost numit în funcţie cu încălcarea legii”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, Blocul ACUM Platforma PAS şi DA a depus proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură la secretariatul Parlamentului, dar acesta nu poate ajunge în plen până la alegerea preşedintelui legislativului.

Post eveniment, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care califică consultările iniţiate de ACUM ca fiind „o acţiune cu tentă politică evidentă, o nouă încercare de a atrage Procuratura Generală în luptele politice ale unor partide”. „Cât priveşte subiectul abordat în invitaţie, amintim tuturor că actuala Lege cu privire la Procuratură, pusă în aplicare de la 1 august 2016, a fost elaborată de către un grup interdepartamental de jurişti, prezidat chiar de către un ONG naţional, legea a fost votată cu un larg consens în Parlament şi a beneficiat de expertiza internaţională, inclusiv cea a Comisiei de la Veneţia”, se menţionează în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite