Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a solicitat excluderea mai multor proiecte de pe ordinea de zi a Parlamentului. Propunerile au fost respinse de PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au cerut retragerea mai multor proiecte de lege incluse pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 13 august. Printre acestea se numără iniţiativele ce vizează desemnarea directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Legea procuraturii, cea care vizează Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi alte iniţiative ce aparţin deputaţilor din fracţiunea PAS, transmite IPN.

În debutul şedinţei, deputatul BCS, Vasile Bolea, a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului care prevede o nouă modalitate de numire a directorului CNA. Potrivit lui, se doreşte excluderea concursului. Or, în opinia sa, aceasta este cea mai democratică formă de numire a directorului unei instituţii. „Bateţi cu piciorul în mediul academic şi în reprezentanţii societăţii civile care, de asemenea, trebuie să participe la acest concurs. Acest proiect de lege nu a fost expertizat şi nu a fost discutat”, a notat Vasile Bolea, menţionând că sunt necesare dezbateri largi pe marginea acestui proiect.

Fiind supusă votului, această propunere nu a întrunit numărul necesar de voturi.

De asemenea, deputatul a solicitat excluderea proiectului ce vizează modificarea legislaţiei cu privire la activitatea CSM şi a Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit lui, în lipsa Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei, întoarsă în Parlament de către preşedintele Maia Sandu, această iniţiativă nu poate fi examinată.

O altă solicitare a BCS ţine de excluderea de pe ordinea de zi a proiectului care vizează modificarea Legii procuraturii. Vasile Bolea a menţionat că această iniţiativă a intrat foarte repede în procedură legislativă, iar Guvernul nu a avizat proiectul în cauză. Potrivit deputatului, de asemenea nu se cunoaşte care este opinia experţilor internaţionali „asupra acestei iniţiative năstruşnice de a subordona instituţia procuraturii şi a CSP-ului.

Comuniştii şi socialiştii nu au fost de acord nici cu includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru modificarea actelor normative ce vizează Autoritatea Naţională de Integritate şi declararea averii şi a intereselor personale.

Niciuna dintre solicitările de excludere a proiectelor de pe ordinea de zi a şedinţei plenare nu a fost susţinută.

În altă ordine de idei, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că deputaţii, membri ai Biroului Permanent al legislativului, trebuie să se prezinte la şedinţe şi să nu le boicoteze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite