BBC Ucraina: „Moldova fără gazul rusesc. Pe ce se răzbună Kremlinul şi care e rolul Ucrainei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Criza gazelor din Republica Moldova repetă problemele din trecut ale Ucrainei: contractul cu Gazprom a expirat, iar o nouă înţelegere este imposibilă, notează BBC Ucraina, într-un material întitulat „Moldova fără gazul rusesc. Pe ce se răzbună Kremlinul şi care e rolul Ucrainei” – transmite IPN.

Trimisul BBC la Chişinău, Steve Rosenberg,  aminteşte că Rusia ameninţă să lase Moldova fără gaze dacă până la 1 decembrie nu se semnează un nou contract. El se referă şi la reprezentanţii Republicii Moldova, care spun că preţul cerut pentru gaze este inacceptabil, nedrept şi nepotrivit cetăţenilor moldoveni. Iar „Gazpromul” răspunde că acesta este un preţ corect şi plasează răspunderea pentru declanşarea crizei pe seama Moldovei.

Vorbind despre complexitatea problemei, jurnalistul relevă că „Moldova este complet dependentă de gazul rusesc, iar principalul acţionar al companiei de gaze a Moldovei este compania de stat rusă de gaze. Şi peste 80% din electricitatea moldovenească provine dintr-o centrală electrică deţinută de Rusia. Aceasta dă problemei o amploare absolută”.

Se vorbeşte şi despre o datorie de milioane de dolari a Moldovei faţă de gigantul energetic, continuă jurnalistul. „Suntem gata să plătim. O anumită parte a datoriei într-o perioadă de timp. Dar totul ar trebui să fie transparent. Nu ştim de unde a venit această datorie. Dorim să facem un audit, eventual în comun cu Gazprom, pentru a afla cu exactitate cuantumul datoriei şi modalitatea de a o achita”, reproduce BBC opinia premierului Natalia Gavriliţă.

BBC aminteşte că Rusia mereu a negat acuzaţiile că ar folosi gazul ca armă geopolitică. „Dacă vorbeşti cu Gazprom sau cu Kremlinul, ei spun că aici nu este politică. Doar afaceri. Ei spun că Moldova îi datorează Gazpromului 700 de milioane de dolari şi trebuie să plătească această datorie. Dar după ce anul trecut moldovenii au ales un preşedinte pro-european, un guvern pro-european şi un parlament pro-european, mulţi în Moldova sunt siguri că e vorba despre o presiune politică asupra ţarii”.

Vorbind despre 15 milioane de metri cubi de gaze împrumutaţi Chişinăului, care reprezintă 0,08% din rezervele ucraineşti la moment, BBC îl citează pe un înalt funcţionar ucrainean că „singurul lucru pe care şi-l doreste Ucraina este ca Moldova sa returneze acest gaz până la sfârşitul iernii”.

BBC notează şi faptul că, pe 26 octombrie, gazele au început să curgă în Moldova prin punctul de control ucrainean Oleksiyivka, de la graniţa cu Republica Moldova, în regiunea Cernăuţi. Anterior, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksiy Danilov, a spus că Ucraina ar putea furniza Moldovei până la un miliard de metri cubi de gaze.

Jurnalistul aminteşte şi despre reproşurile Moscovei făcute Moldovei pentru susţinerea „Platformei Crimeea”, dar şi părerile unor figuranţi de la Chişinău despre „rusofhobia actualilor guvernanţi” şi rolul Moldovei de victimă hibridă în contrapunerea Ucrainei cu Rusia.

Totodată, BBC arată că susţinătorii actualei guvernării manifestă încrederea că Ucraina, Polonia şi România nu vor lăsa Moldova fără gaze la iarnă. Şi acuză Statele Unite şi Germania, care au permis finalizarea conductei Nord Stream 2, ceea ce îi permite lui Putin să şantajeze Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite