Băsescu la Chişinău: Graniţa pe Prut a fost pusă de doi criminali - Stalin şi Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a primit ordinul Ştefan cel Mare. FOTO Adevărul
Traian Băsescu a primit ordinul Ştefan cel Mare. FOTO Adevărul

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a subliniat că graniţa pe Prut dintre România şi Republica Moldova există în urma înţelegerii dintre doi criminali ai istoriei, Adolf Hitler şi Iosif Stalin, declaraţii făcute cu prilejul primirii ordinului Ştefan cel Mare din partea preşedintelui Nicolae Timofti.

„Este un semn de respect pe care Republica Moldova mi l-a arătat de-a lungul timpului. Şi la acest semn de respect nu pot să răspund decât cu mult respect şi cu dragoste, cu dragoste faţă de Republica Moldova şi faţă de cetăţenii ei. N-o să ezit să spun că atunci când eram preşedinte în funcţie am considerat că suntem un popor, o naţiune. Zilele trecute am sărbătorit 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astăzi suntem două ţări independente. Dar acest lucru a fost dictat de doi criminali: Stalin şi Hitler. Ribbentrop-Molotov au consfinţit dorinţa celor doi. Privind agresivitatea Federaţiei Ruse din ultimii doi ani poate ne vom da seama că cel mai bun lucru pentru români este să fie uniţi. Dacă nu ne vom da seama atunci avem soluţia Uniunii Europene. Nu avem dreptul nici unii, nici alţii să nu ne gândim în urma voinţei cui suntem despărţiţi de Prut şi cât vom mai accepta să executăm ce au stabilit Stalin şi Hitler”, a declarat Traian Băsescu, aflat într-o vizită privată la Chişinău. 

Fostul preşedinte al României a subliniat în discursul său şi problemele de securitate regionale: „Dacă ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru care este soluţia pentru garantarea propriei securităţi? Este o întrebare, nu aştept un răspuns. Prima noastră obligaţie este să asigurăm securitatea cetăţenilor. Când regiunea Mării Negre a devenit una dintre cele mai tensionate regiuni din lume trebuie să ne gândim la soluţii”.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană: „Am fost un preşedinte vreme de 10 ani care a avut Republica Moldova în suflet. La fiecare Consiliu European am ridicat problema Republicii Moldova. Rezutatele pentru integrarea europeană ale Republicii Moldova sunt ale cetăţenilor şi politicienilor ţării”. Concluzia fostului preşedinte al României a fost următoarea: „Republica Moldova aparţine lumii occidentale de unde a fost smulsă înainte şi după Al Doilea Război Mondial, aşa cum s-a întâmplat şi cu România”.

Referitor la primirea cetăţeniei Republicii Moldova, Traian Băsescu a declarat că nu a depus încă o cerere în acest sens, dar se gândeşte să facă asta cât de curând.

Traian Băsescu se află joi şi vineri (2-3 aprilie) la Chişinău, într-o vizită privată. Fostul preşedinte al României a făcut anunţul vizitei sale pe pagina sa de Facebook, precizând că merge în capitala Republicii Moldova la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. Băsescu a mai precizat că va discuta cu Timofi despre situaţia de securitate din regiune, despre situaţia de securitate a României şi a R. Moldova, despre evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a R. Moldova, şi despre relaţia bilaterală. Băsescu a mai subliniat, în mesajul său pe Facebook, că poziţiile pe care le va exprima în cadrul acestei vizite nu angajează România.


Citeşte şi:

Nu au fost demarate procedurile pentru ca Băsescu să primească cetăţenia Republicii Moldova

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, nu a demarat procedura pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, care începe cu depunerea unei cereri, discuţiile pe această temă fiind deocamdată la nivel ipotetic.

Eugen Tomac: Traian Băsescu nu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova

Ambasadorul român la Chişinău, Marius Luzurca, a declarat că preşedintele Nicolae Timofti îi va acorda cetăţenia Republicii Moldovei fostului preşedinte Traian Băsescu, aflat zilele acestea într-o vizită privată în Republica Moldova. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, care îl însoţeşte pe Traian Băsescu în vizita sa la Chişinău, a declarat că fostul preşedinte al României nu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova.

Traian Băsescu vine în Republica Moldova. Nicolae Timofti îi oferă o distincţie

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, va întreprinde o vizită privată în Republica Moldova la începutul lunii aprilie, acceptând invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite