Băsescu, despre situaţia de la Chişinău: Partidele au obligaţia să creeze un Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Justinel Stavaru
FOTO Inquam Photos/Justinel Stavaru

Cele trei partide mari care au acces în Parlament, şi cu Partidul Şor, trebuie să convină asupra unui Guvern şi aceasta este obligaţia lor. În cazul unor alegeri anticipate, rezultatul va fi acelaşi. Partidele, dincolo de avea interesele lor, au o obligaţie fundamentală, care le justifică existenţa, aceea de a da guverne ţărilor.

Declaraţia aparţine fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, preşedintele de onoare al Partidului Mişcării Populare.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Traian Băsescu a menţionat că partidele care nu dau în timp util guverne ţărilor, indiferent care ar fi compromisurile pe care trebuie să le facă, sunt partide care nu au nimic comun cu respectarea intereselor unei ţări, chiar cu patriotismul. „Nu pot să cred că s-au inventat, mai nou, partide cărora nu le pasă că ţara nu are guvern. Că tot îi aud că bat câmpii – mergem la anticipate. Care va fi rezultatul? Acelaşi”, a notat fostul şef de stat.

Potrivi lui, dacă legea electorală va rămâne aceeaşi, o schimbarea consistentă în opţiunile electoratului nu se va produce. Şi în aceste condiţii, partidele care au acces în Parlament nu ar putea obţine alte rezultate, ele trebuie să se înţeleagă asupra unui guvern. Întrebat cine ar trebui să constituie o coaliţie, Traian Băsescu a spus: „să o facă pe care o vor”.

În altă ordine de idei, Traian Băsescu a declarat că „PMP va colabora cu orice Guvern de la Chişinău, deoarece colaborarea Partidului Mişcării Populare dintotdeauna a venit cu gândul la cetăţenii Republicii Moldova, nu la partide”. Potrivit lui, până la urmă alegerile parlamentare din 24 februarie au fost democratice şi corecte, astfel fiind etichetate de OSCE. Atât timp cât au fost corecte, înseamnă că aceasta a fost voinţa poporului, iar dacă aceasta este voinţa poporului, nu au de ce să se „codească” şi să dea ţării Guvern. „Orice Guvern va avea Republica Moldova, PMP va sprijini aplicarea Acordului de Asociere, a mai spus fostul preşedinte al României.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în Parlamentul Republicii Moldova, au acces patru partide: Partidul Socialiştilor (35 de mandate), Partidul Democrat (30 de mandate), Blocul ACUM (26 de mandate) şi Partidul Şor (şapte mandate). De asemenea, în legislativ au acces trei deputaţi independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite