Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, cere eliberarea lui Stoianoglo: Suntem îngrijoraţi de acest spectacol regizat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Vlah, başcanul Găgăuziei
Irina Vlah, başcanul Găgăuziei

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a adresat cu un mesaj conducerii Republicii Moldova, în contextul reţinerii procurorului general, Alexandru Stoianoglo, originar din autonomia găgăuză. Vlah cere eliberarea lui Stoianoglo şi consideră că reţinerea acestuia nu e altceva decât un „show regizat”.

„Suntem îngrijoraţi de acţiunile întreprinse faţă de Alexandru Stoianoglo. Mai exact, suntem îngrijoraţi de spectacolul regizat, prin care conducerea politică a ţării încearcă să simuleze respectarea legii. Precum în cele mai întunecate timpuri ale dictaturii, în câteva ore, a apărut un dosar penal şi nişte probe, suficiente pentru a realiza percheziţii şi pentru a aresta procurorul general şi soţia lui. Este evident că instituţiile statului au acţionat la ordin şi nu conform legii. De asemenea, este evidentă dorinţa de a-l intimida pe Alexandru Stoianoglo”, a declarat Irina Vlah într-un mesaj video.

Vlah susţine că asupra lui Stoianoglo sunt exercitate presiuni directe „pentru a-l determina să tacă.”

„Sunt sigură că Stoianoglo nu are intenţia să fugă din ţară şi să se ascundă de anchetă. Dimpotrivă, sunt sigură că dânsul este gata să îşi demonstreze nevinovaţia. Dar se întreprind măsuri pentru a-i îngrădi dreptul la o justiţie corectă. Alexandru Stoianoglo este un om cu un simţ dezvoltat al demnităţii personale, mult mai dezvoltat decât cei care-l atacă. Îndemn toţi factorii decizionali să revină în câmpul dreptului democratic şi să respecte libertăţile şi drepturile dlui Stoianoglo.Amintiţi-vă că aţi promis să construiţi un stat de drept”, a afirmat başcanul.

Vlah a accentuat că „cresc preţurile pentru benzină şi motorină, cresc preţurile pentru gazele naturale, cresc preţurile pentru produsele alimentare - şi toate astea afectează bunăstarea oamenilor.” 

„Iar conducerea politică a ţării insistent ignoră aceste tendinţe şi încearcă să reorienteze atenţia societăţii creând artificii. Dragi locuitori ai Găgăuziei, unii politicieni cu neruşinare încearcă să îşi crească autoritatea pe situaţia dlui Stoianoglo. Ei îşi fac griji de dl Stoianoglo - ei îşi fac griji că noi îi vom uita. Aceşti politicieni nu au idei şi proiecte cum să fie utili societăţii şi cum să îşi onoreze promisiunile faţă de oameni. Ei încearcă prin scandal să compenseze inutilitatea lor”, a adăugat Vlah.

Procurorul Dumitru Robu a fost selectat miercuri, 6 octombrie, pentru funcţia de procuror general interimar de Consiliul Superior al Procurorilor. Preşedintele Maia Sandu urmează să semneze decretul de numire a acestuia în funcţie.

Dumitru Robu este şef adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău. Anterior, în perioada guvernării PSRM-ACUM, Robu a mai deţinut funcţia de şef interimar al Procuraturii Generale.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Amintim că Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

Potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă. Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a criticat suspendarea din funcţie a procurorului general şi percheziţiile de la Procuratura Generală. Potrivit lui, a fost comisă o greşeală politică fatală, iar guvernarea se află în mare disperare.

Amintim că odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia. După ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă, deputaţii PAS au mers mai departe şi au modificat legea cu privire la procuratură, aşa încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite