Banii necesari organizării alegerilor – mărul discordiei între PAS şi PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Un nou motiv de dispută între deputaţii PAS şi PSRM după anunţarea datei alegerilor parlamentare anticipate. În timp ce socialiştii spun că în condiţiile unui Guvern în exerciţiu şi a unui Parlament dizolvat, banii necesari organizării scrutinului nu pot fi alocaţi, deputaţii PAS spun că acesta ar fi un nou motiv inventat de PSRM pentru a tergiversa organizarea alegerilor parlamentare anticipate, notează IPN.

Potrivit deputaţilor PSRM, în bugetul de stat pentru anul 2021 nu sunt prevăzute fonduri pentru organizarea scrutinului anticipat. Iar din punct de vedere legal, nici Guvernul în exerciţiu şi nici Parlamentul dizolvat nu mai au prerogativa modificării legii bugetului de stat.

„Guvernul este în demisie, Parlamentul este dizolvat, cine va face modificări la buget ca să aloce bani pentru alegeri? Guvernul în demisie nu are dreptul să facă astfel de alocări. Guvernul poate identifica bani prin redistribuirea de la alte cheltuieli, dar modificări la buget acum nu poate face nici Guvernul, nici Parlamentul. Astea nu-s invenţii ale noastre, este lege şi ea trebuie respectată”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „Butonul Roşu” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, deputaţii PAS spun că lipsa fondurilor pentru organizarea scrutinului este o problemă artificială, întrucât banii pot fi identificaţi prin reducerea altor cheltuieli neesenţiale.

„Noi doar am adus clasa politică în faţa judecăţii oamenilor. Aceste 120 de milioane de lei nu reprezintă o problemă, Guvernul este obligat să găsească bani. Banii pot fi alocaţi din Fondul de rezervă. Suma nu este atât de mare, putem lua 50 de milioane de la reparaţiile FISC-ului, să luăm bani de la Arena Chişinău. Alegerile sunt o problemă de importanţă naţională”, a spus deputatul PAS, Virgil Pîslariuc.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate este necesară suma de 120 de milioane de lei. Scrutinul urmează să aibă loc la data de 11 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite