Banca de Economii aliniază deputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa de constituirea a Parlamentului a va avea loc pe 29 decembrie, însă partidele pro-europene încă nu au semnat un acord de coaliţie.

Pe 29 decembrie, Legislativul trebuie să-şi numească organele de conducere şi să fie constituite fracţiunile, ceea ce va fi imposibil fără o majoritate parlamentară. Cu toate acestea, funcţionarea Parlamentului este imperativă, luând în considerare problemele din sectorul bancar.

Un mesaj de nedumerire

După ce prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a întors luni, 22 decembrie, de la Bruxelles, acesta a transmis celor trei partide (PLDM, PDM şi PL) care intenţionează să formeze coaliţia de guvernare un mesaj de nedumerire din partea oficialilor europeni. „Timpul e foarte preţios! Oficialii de la Bruxelles se întreabă şi m-au întrebat şi pe mine de ce trei partide care au obiective comune nu reuşesc să creeze mai repede o alianţă care şi-ar asuma responsabilitatea în baza unor priorităţi clar definite”, a menţionat Iurie Leancă.

Delapidări uriaşe la BEM

Unul dintre motivele pentru care Iurie Leancă a vizitat capitala UE este cel de a cere asistenţă pentru a realiza o expertiză în sistemul bancar al Republicii Moldova. „În perioada următoare vom face expertize profunde, inclusiv pe segmentul bancar, pentru a reveni la normalitate. Avem sprijinul partenerilor de la Bruxelles”, a declarat Leancă.

Premierul în exerciţiu este alarmat, în mod special, de tranzacţiile dubioase din cadrul Băncii de Economii, în urma cărora au fost delapidate sume uriaşe din bancă. „Vrem să vedem unde s-a produs ilegalitatea şi să recuperăm banii delapidaţi, iar cei care au furat să facă puşcărie. Trebuie să analizăm împreună cu FMI şi BM problemele din sistem care au permis aceste delapidări”, a mai spus Leancă.

Socialiştii bat alarma

Ieri, preşedintele Nicolae Timofti şi liderii partidelor parlamentare au stabilit că prima şedinţă în plen a Parlamentului va avea loc pe 29 decembrie. Rămâne, deocamdată, nerezolvată chestiunea cu privire la modul în care se va desfăşura şedinţa - există decanul, socialistul Eduard Smirnov, care va conduce şedinţa, dar nu există o majoritate care să aleagă spicherul şi vicepreşedinţii de Parlament. Astfel, fără organele de conducere Parlamentul nu-şi va putea realiza sarcinile, iar în primul rând - dezbaterea care se anunţă cu privire la problema din sectorul bancar.

Socialiştii au şi început să aducă critici cu privire la acest subiect. Zinaida Greceanîi a declarat că şedinţa Parlamentului trebuia să aibă loc imediat după validarea mandatelor de către Curtea Constituţională. „Ne-am adresat în repetate rânduri (preşedinţiei - n.n.) să convocaţi în regim de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate în problema situaţiei din sectorul financiar-bancar din ţară, în special în contextul celor ce se întîmplă la Banca de Economii, Banca Socială şi altele”, se arată într-o adresare semnată de Greceanîi.

Filat optează pentru calitate, şi nu pentru viteză

Deşi data şedinţei în plen a Parlamentului a fost numită, negociatorii nu se grăbesc să anunţe formarea unei coaliţii majoritare. Liberalul Dorin Chirtoacă şi democratul Dumitru Diacov au insinuat că nu este un impediment faptul că pe 29 decembrie nu se va constitui majoritatea parlamentară. Nici pentru Vlad Filat nu contează viteza în care se desfăşoară negocierile, ci calitatea acestora. „Noi urmărim o guvernare stabilă care să asigure o bună administrare a ţării pentru o perioadă de patru ani”, a declarat preşedintele PLDM după întrevederea cu preşedintele Nicolae Timofti. Iar liderul liberalilor a fost pus pe glume: „La guvernare doar cu PCRM. Nu acceptăm socialiştii”.

Comuniştii, deocamdată, rămân în anticamera negocierilor. Aceştia nu au fost invitaţi la negocieri sau dialog. Cert este că şi comuniştii, şi socialiştii consideră că Parlamentul are o vacanţă prea lungă. „Parlamentul este nefuncţional din iulie curent. În viziunea noastră, Parlamentul trebuia convocat deja. PCRM nu a iniţiat sau început careva discuţii cu partidele parlamentare”, a declarat deputatul comunist, Artur Reşetnicov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite