Axa Bucureşti-Chişinău-Moscova? Capcana în care a căzut delegaţia Consiliului General al Municipiului Bucureşti la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
O delegaţia oficială a Primăriei Bucureşti a vizitat Chişinăul cu ocazia zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale
O delegaţia oficială a Primăriei Bucureşti a vizitat Chişinăul cu ocazia zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale

În ape tulburi, manipularea devine un năvod de care peştii mai puţin vigilenţi se agaţă inevitabil. Este ceea ce se petrece acum în relaţia cu Chişinăul.

Dan Dungaciu*


Situaţia este aceasta: în R. Moldova, puterea aparţine complet forţelor Estului, în ciuda unui machiaj gros şi strident – aşa zisul „guvern tehnocrat” - care face tabloul şi mai grotesc. Igor Dodon este preşedinte, iar Partidul Socialiştilor condus de acesta are guvernul, parlamentul şi Primăria Chişinăului. Fapt fără precedent dincolo de Prut. În consecinţă, Rusia controlează, cu acte în regulă, tot ce mişcă acolo.

E prea mult. Până şi Moscova a înţeles că responsabilitatea ei a devenit enormă, piatra prea grea, nota de plată prea încărcată. Pe cale de consecinţă, singura grijă a aparatului propagandistic al Rusiei este să camufleze această realitate, să-şi piardă urmele, să poată arunca, la limită, responsabilitatea altora.

 Rusia vrea controlul, nu răspunderea

Unul dintre mecanisme aparatului de manipulare al Rusiei este „umanizarea” lui Igor Dodon şi a reprezentanţilor regimului de la Moscova care astăzi controlează republica de la un capăt la altul, într-o verticală a puterii copiată parcă după modelul de la Răsărit.

„Umanizarea” înseamnă că lupul e îmbrăcat în blană de oaie, că nu e lup, de fapt, că are colaboratori acceptabili şi europeni, că nici nu ar reprezenta nemijlocit Moscova, că ar fi un interlocutor valabilă, viabil şi, de ce nu, finanţabil. Până una alta, nu a vorbit însuşi preşedintele Dodon, acest veritabil Voronin în pantaloni scurţi care între timp şi-a depăşit maestrul, despre... „fraţii români”?

Un episod recent şi nefericit în această sagă manipulatorie a umanizării regimului Dodon s-a petrecut la Chişinău. În esenţă, s-a încercat acreditarea unui consens (!) Bucureşti-Chişinău-Moscova asupra situaţiei politice din R. Moldova. Este cel mai mare fake-news pe care propaganda rusă îl derulează acum sub ochii noştri.

O delegaţie din România merge la Chişinău

Pe 15 ianuarie 2020, delegaţia de consilieri din România depune flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Chişinău, împreună cu primarul socialist Ion Ceban. Sursa: Ziarul Naţional.

blog

O delegaţie oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti, formată din consilieri generali şi condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, a efectuat, în perioada 13 ianuarie - 15 ianuarie 2020, o vizită la Chişinău. Obiectivul principal a fost participarea la manifestările culturale organizate în capitala republicii, pentru a marca 170 de ani de la naşterea poetului român Mihai Eminescu.

Alături de primarul general al Chişinăului, Ion Ceban, delegaţia a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Parcul Central „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Ulterior, membrii delegaţiei s-au întâlnit şi cu compozitorul Eugen Doga, participând apoi şi la un spectacol dedicat aniversării lui Mihai Eminescu.

Delegaţia oficială a Consiliului General al municipiului Bucureşti aflată la Chişinău i-a făcut o vizită acasă maestrului Eugen Doga, în contextul Zilei Naţionale a Culturii. Sursa: Unimedia.

blog

Tot cu prilejul vizitei a mai existat şi o şedinţă comună cu consilierii din Consiliul Municipal Chişinău (CMC) pe care, propagandistic, edilul socialist al Chişinăului nu avea cum să o rateze. Printre altele, în cadrul „şedinţei comune”, consilierii din CMC, şi doar ei, au căzut de acord să adauge un Acord adiţional la Acordul Protocolul de înfrăţire între Chişinău şi Bucureşti din 1999 care există între cele două primării. Textul documentului aprobat de către consilierii de la Chişinău (noul Acord) poate fi consultat aici.

Atât s-a petrecut, tehnic vorbind, la şedinţa cu pricina, nu s-a semnat nimic, nu s-a sugerat că se va semna, iar votul pentru Acordul respectiv a fost dat strict de către membrii CMC. Delegaţia de la Bucureşti a fost pasivă, în ciuda unei retorici şi a unor declaraţii nu întotdeauna inspirate, e drept, dar care pot fi mai degrabă atribuite mai degrabă contextului Zilei de 15 ianuarie.

Greşeala ei majoră nu constă în ceea ce a făcut la Chişinău, ci în faptul că a fost acolo.

Şi de aici începe manipularea.... Sputnik bate toba să se audă şi la Chişinău şi la Bucureşti. Şi s-a auzit!

Ca la comandă, după şedinţa comună, maşina de propagandă se pune în mişcare. Sputnik titrează instantaneu, aproape - la ora 11.32 (!): „Acordul adiţional de înfrăţire a Chişinăului cu Bucureştiul a fost votat”. Şi încă: Acordul de colaborare adiţional la Protocolul de Înfrăţire, încheiat între Primăria municipiului Chişinău şi Primăria municipiului Bucureşti la 4 noiembrie 1999, a fost aprobat”.

blog

O relatare à la Sputnik! Inutil să repetăm că nu a fost vorba despre aşa ceva, că e o confuzie voită tot materialul, nu s-a semnat nimic, nici măcar aprobat ceva de către cele două părţi. Doar partea „moldovenească” a votat ceva! Sputnik-ul înfloreşte apoi cu declaraţii ale lui Ion Ceban şi ale viceprimarul general al municipiului Bucureşti (şeful delegaţiei din România), menite doar să asigure sunetul de fond şi să sporească „credibilitatea” manipulării.

Ideea articolului din Sputnik e clară: trebuia urgent acreditată ideea că Bucureştiul şi Chişinăul colaborează (România sprijină R. Moldova), iar dovada este că cele două părţi au votat/semnat ceva, un Acord, de asta ar fi venit, de fapt, delegaţia de la Bucureşti. Sputnik dă tonul, trasează direcţia, acreditează ideea că toată vizita din România este despre semnare, colaborare, ajutor reciproc.

Foarte emblematic: principala trompetă de propagandă a Moscovei jubilează şi este foarte activă în a prezenta pozitiv parteneriatul.... Bucureşti-Chişinău!

După Sputnik, totul urmează în cascadă....

În aceeaşi zi, la ora 14.56, Ion (Ivan) Ceban, primarul Chişinăului, scrie pe pagina lui de FB, în urma întâlnirii cu consilierii din Bucureşti: „Mulţumesc tuturor consilierilor din cadrul Consiliul Municipal Chişinău pentru aprobarea cu majoritatea de voturi a Acordului de colaborare adiţional la Protocolul de Înfrăţire, încheiat între Primăria municipiului Chişinău şi Primăria municipiului Bucureşti la 4 noiembrie 1999”. Vezi postarea mai jos.

blog

Tonul este acelaşi, victorios, textul vag, ambiguu, manipulatoriu, iar faptul că este flancat de fotografii cu delegaţia de la Bucureşti sugerează deja colaborare, parteneriat, îmbrăţişări şi bătăi pe spate.

Din moment ce „românii erau acolo”, e clar că s-a făcut ceva împreună, nu?

Reţeaua dezinformării de la Chişinău se pune în mişcare, iar cuvântul „semnare” devine cheia de boltă şi sinonim pentru cooperarea Bucureşti-Chişinău. Nu întâmplător, primii care preiau mesajul Sputnik/Ceban sunt subordonaţii mediatici ai lui Igor Dodon, adică ai Rusiei. Televiziunea de casă a preşedintelui, Accente TV – cea care îşi va schimba denumirea în „Primul Canal Moldova” şi va retransmite postul principal rusesc de televiziune Pervîi Canal, după ce Prime-ul lui Vladimir Plahotniuc a ieşit din joc, precum proprietarul ei – a relatat evenimentul de la primărie în acelaşi ton: „Astăzi a fost semnat un nou Acord adiţional la Protocolul de înfrăţire între municipiile Chişinău şi Bucureşti”.

blog

Agenţia Noi.md, oficios socialist şi tradiţional ostil României, care a acordat o importanţă nefirească evenimentului (ţinând seama că e vorba de o delegaţie din Bucureşti!) vine şi ea să întărească mesajul printr-un titlul manipulator: „Şedinţă comună a puterii locale de la Chişinău şi Bucureşti: Ce documente au fost semnate”.

blog

NIT TV, o altă televiziune rusească şi de impact de la Chişinău a acredita şi ea ideea de colaborare dintre Bucureşti şi Chişinău, chiar de semnare în viitor a unui Acord între cele două primării.

blog

Rămâne de consemnat, dincolo de multele exemple care se mai pot aduce, interesul evident nefiresc pe care reţeaua moldo-rusă a presei de la Chişinău îl acordă vizitei delegaţiei de la Bucureşti. Nimic nu este întâmplător, mai ales acolo.

Din păcate nu a fost vorba doar despre soldaţii propagandei ruse de peste Prut, ci şi de presa neafiliată intereselor ruseşti. Majoritatea mass-media de la Chişinău a preluat relatarea evenimentului ca atare - Adevărul.md, Jurnal TV, cotidianul.md etc. etc. – sugerând totuşi ideea, implicit sau explicit, fie şi numai prin titluri, a unei colaborări/parteneriat între primăriile generale de la Bucureşti şi Chişinău. (La fel s-a petrecut şi cu presa de la Bucureşti care, şi ea, a căzut în aceeaşi capcană.)

Ca să nu mai vorbim de faptul că unele organe de presă de la Chişinău, chiar finanţate de la Bucureşti (!), au plusat, acreditând, cu o zi înainte, respectiv pe 14 ianuarie, că va fi o semnare între Chişinău şi Bucureşti.

blog

Alţii s-au grăbit şi ei să anunţe „evenimentul” şi au prezentat în premieră „ce prevede Acordul de colaborare între Chişinău şi Bucureşti care va fi semnat mâine”.

blog

Ce s-a întâmplat de fapt la Primăria Chişinăului?

Încă o dată. În realitate, cu totul altceva. Dar o jumătate de adevăr este, aproape de fiecare dată, o minciună perfectă. Pe care propaganda rusă a speculat-o la maxim, pe fondul ambiguităţii unor declaraţii ale oficialilor de la Bucureşti şi pe ambiguitatea/nebăgarea de seamă a unei însemnate părţi a presei de pe cele două maluri ale Prutului.

Delegaţia din România a fost la Chişinău, a participat la evenimentele culturale menţionate şi a căzut, impardonabil, în capcana întinsă de socialiştii pro-ruşi care a utilizat-o pentru propria „umanizare”. În realitate, la şedinţa Consiliului Muncipal Chişinău, li s-a întins o cursă de către Ion Ceban: consilierii locali, în faţa invitaţilor spectatori, au votat între ei că sunt de acord ca numitul Acord adiţional că fie semnat într-o etapă ulterioară între cei doi primarii generali Ceban şi Firea. Atât şi nimic mai mult.

Prim urmare, este ca la Radio Erevan:

  • Delegaţia de la Bucureşti nu a avut niciun mandat să semneze ceva;
  • Partea „moldovenească” a votat că îşi dă acordul ca un Acord adiţional la un document din 1999 să fie eventual semnat;
  • Partea română nu a votat sau semnat nimic la Chişinău şi nici nu avea de gând să semneze;
  • Partea „moldovenească” a profitat de ambiguitate şi, mai ales prin reţeaua moldo-rusească a dezinformării, a utilizat vizita de la Bucureşti în scopurile proprii, sugerând o intensificare fără precedent a relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău cel puţin pe dimensiunea lor locală.

Ion Ceban e, de fapt, Ivan Ceban. După ce i-a manipulat pe cei de la Bucureşti, a plecat la... Moscova!

blog

Înainte de a trage concluziile, o ultimă precizare. Cine urmăreşte mai cu atenţie pagina de FB a lui Ion Ceban vede că acest personaj, care a atacat de nenumărate ori România, precum stăpânul său Igor Dodon, care a declarat de nenumărate ori că „nu cunoaşte limba română”, care a fost şeful de fracţiune parlamentară al celui care a rupt în plin Parlament de la Chişinău harta României Mari, deci acest Ion Ceban este, în realitate, tot un.... Ivan. Şi la propriu şi la figurat! Căci pe pagina de FB a personajului, apare „Iv Ceban” – „îl cunoaşteţi pe Iv?” -, în niciun caz românescul „Ion”.

Ivan Ceban este deci unul dintre cei prin care s-a efectual manipularea de la Chişinău. Iar acesta, după ce i-a manipulat pe români, a plecat urgent la... ruşi, unde a avut o intensă vizită de lucru în care a convenit asupra reînnoirii Acordului de înfrăţire cu... Moscova! Aţi înţeles? Nu e vorba aici doar de „viţelul deştept care suge de la două vaci”, ci despre o veritabilă axă a Acordurilor care leagă, nu-i aşa, strategic, cele trei capitale: Bucureşti-Chişinău-Moscova!

Ion/Ivan Ceban, prin urmare regimul Dodon, este aceptat şi de Bucureşti, dar şi de Moscova...

blog
blog

Cine se prinde la urmă NU râde mai bine! Nicio manipulare nu se demontează printr-o... replică

Într-un final, precum într-un banc cu ardeleni, a picat şi fisa. Exasperată de gafă şi de faptul că a devenit materie primă pentru o manipulare rusească de manual, pe 17 ianuarie 2020, Primăria Municipiului Bucureşti dă un Comunicat prin care năzuieşte să pună lucrurile la punct:

„În legătură cu informaţiile eronate difuzate în ultimele zile în spaţiul public, referitoare la vizita oficială a viceprimarului general, Aurelian Bădulescu, la Chişinău, Primăria Municipiului Bucureşti face următoarele precizări.

Respingem ferm speculaţiile apărute în mass-media conform cărora delegaţia oficială a Primăriei Capitalei, condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primăria oraşului Chişinău!

Viceprimarul General NU a semnat un astfel de protocol şi nici nu a avut mandat de la Primarul General, Gabriela Firea, să semneze un protocol de colaborare sau să reînnoiască protocolul semnat în anul 1999, când primar general al Bucureştiului era Viorel Lis.

Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că exclude orice implicare politică a acestei delegaţii, care a fost organizată exclusiv în scop cultural şi anunţă că viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, nu semnat nici un document de colaborare între capitala României şi Chişinău, neavând un mandat în acest sens”.

O parte a presei de la Chişinău şi de la Bucureşti a corectat informaţia eronată, inclusiv organe de presă care au căzut în plasa manipulării ruse. Dar să nu îşi închipuie cineva că acest comunicat a reuşit să anuleze efectul iniţial. Niciodată nu se întâmplă aşa; evident, nici în acest caz.

Rusia a mai punctat odată în războiul informaţional.

Ce trebuie să ştie oficialii români? „Umanizarea” lui Igor Dodon

Igor Dodon şi Ion (Ivan) Ceban manifestându-şi plenar patriotismul moldovenesc. Sursa: Timpul.

blog

E timpul să rezumăm confruntarea la care asistăm.

  • Rusia controlează totul la Chişinău, direct şi fără intermediari, trăgând preşul de sub picioare – ea sau pupilul ei Igor Dodon – celor care au organizat descălecatul din 3 iunie 2019 şi au pus la cale guvernul comun dintre socialiştii pro-ruşi (PSRM) şi pro-europeni (ACUM);
  • R. Moldova are nevoie de bani şi finanţare, inclusiv de o imagine care să oculteze faptul că regimul de la Chişinău este 100% rusesc. Pentru asta Moscova a decis două lucruri: primul, etichetarea strategică a guvernului Dodon ca şi „guvern tehnocrat”, un fake news evident; în al doilea rând, fructificarea oricărei oportunităţi de a livra regimul de la Chişinău ca unul rezonabil, viabil şi „neutru”. Am numit această strategie umanizarea lui Igor Dodon.
  • „Umanizarea” lui Igor Dodon se încearcă prin acreditarea ideii că regimul Dodon nu e izolat, are parteneri în Vest, este un interlocutor acceptabil. O misiune imposibilă, însă. Bruxelles-ul – în special Germania – sau America, ambii actori trădaţi după 3 iunie 2019 şi lăsaţi în ofsaid, s-au dovedit intransigenţi şi nu au deschis nicio portiţă. Bucureştiul, care pe 3 iunie afla ştirile de la televizor, a fost cel care a clipit primul, prin vizita pe care Ion (Ivan) Ceban a efectuat-o la Bucureşti pe 5 decembrie 2019 imediat după alegere şi unde s-a întâlnit cu oficiali din capitala României, prilej de poze, texte, mesaje de „frăţietate” pe FB şi în presa afiliată socialiştilor pro-ruşi (relatarea Sputnik aici, Accente TV aici etc.);
  • Între timp însă, mesajele oficiale trimise de la Bucureşti către Chişinău de la cel mai înalt nivel au fost ferme, tranşante şi corecte: Chişinăul actual NU este un partener pentru România. Din păcate, nu s-au auzit peste tot. Vizita recentă a delegaţiei de la Primăria generală a Bucureştiul la Chişinău contrazice, practic, această abordare şi intră în aceeaşi logică cu vizita anterioară a lui Ion (Ivan) Ceban la Bucureşti. Chişinăul, cu sprijinul discret, dar ferm, al reţelei moscovite de propagandă, a fructificat vizita delegaţiei române mult mai bine, reuşind să acrediteze în spaţiul public ideea falsă a colaborării Bucureşti – Chişinău.
  • „Umanizarea” lui Igor Dodon, indiferent de formele în care se manifestă, ar fi o greşeală strategică gravă. În primul rând, demotivează clasa politică pro-europeană şi/sau pro-românească de la Chişinău şi relaţia acesteia cu Bucureştiul. După pierderea de imagine masivă a Românei după coabitarea cu regimul Plahotniuc (Dodon), orice cochetare cu regimul Igor Dodon ar fi (şi este) un dezastru de imagine;
  • „Umanizarea” lui Igor Dodon ar demotiva şi populaţia Chişinăului şi a R. Moldova, care vede că, indiferent ce faci, ce spui, ce crezi despre România, autorităţile de la Bucureşti se comportă... la fel! Nu mai vorbim aici despre demotivarea unionismului şi a unionismului de dincolo de Prut – categoria cea mai atentă şi severă faţă de acţiunile României - în eventualitatea (exclusă acum la nivel central) a unei asemenea lipse de discernământ a autorităţilor din dreapta Prutului.
  • Dacă este să extragem ceva pozitiv din episodul nefericit pe care l-am relatat mai sus, aceasta ar fi un îndemn spre o creştere a coerenţei politice a Bucureştiului faţă de R. Moldova – mesaj unitar şi transmis la toate nivelele - şi a gradului de vigilenţă. În acest sens, ne folosim de acest prilej pentru a anticipa un anunţ pe care LARICS îl pregăteşte de mai mult timp. Este vorba despre deschiderea unei serii de cursuri specializate, susţinute de experţi recunoscuţi în analiza propagandei, a fake-news-ului şi a comunicării strategice (inclusiv a spaţiului Estic), şi dedicate jurnaliştilor, experţilor, formatorilor de opinie, comunicatorilor/purtătorilor de cuvânt din cadrul instituţiilor de stat sau din administraţia publică. Durata cursurilor, locaţia acestora şi calendarul vor fi anunţate în cel mai scurt timp pe site-ul larics.ro şi pagina de FB aferentă.

*Dan Dungaciu este membru în Consiliul de Experţi LARICS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite