Avocatul Ion Dron: Nu-i ascultaţi pe zăpăciţii ăştia care vă spun că Maia Sandu poate ignora candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dron FOTO IPN
Ion Dron FOTO IPN

Avocatul Ion Dron susţine că preşedintele Maia Sandu nu avea dreptul să ignore opinia Parlamentului, atunci când majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR a propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier, iar Maia Sandu a preferat s-o desemneze repetat la această funcţie pe Natalia Gavriliţa.

„În condiţiile Constituţiei, dânsa este obligată să desemneze această candidatură. Deschideţi şi citiţi hotărârea CCM nr.30 din 1 octombrie 2013. Nu-i ascultaţi pe zăpăciţii ăştia care vin în spaţiul public, numiţi politicieni, care vă spun că Maia Sandu ar trebui să ignore candidatura desemnată de majoritatea parlamentară, să o numească încă o dată pe Gavriliţa şi să mergem la anticipate (...) Chiar dacă astăzi Maia Sandu vrea să desemneze un candidat, spunând majorităţii parlamentare că „nu mă interesează candidatul Dvs, eu am candidatul meu”, ea nu poate face acest lucru din punct de vedere constituţional. Ea este obligată să emită decret de desemnare a Marianei Durleşteanu, candidat înaintat de către această majoritate parlamentară. Punct ”, a afirmat Ion Dron în emisiunea sa de pe Facebook.

Mai mult decât atât, Ion Dron afirmă că nu este adevărat faptul că prin desemnarea repetată a Nataliei Gavriliţa, Maia Sandu va provoca alegeri parlamentare anticipate. 

Avocatul a explicat că, potrivit Constituţiei, pentru ca să există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, trebuie să se producă nu doar două tentative de eşuate de învestire a Guvernului, dar cel puţin două, ceea ce înseamnă că, chiar dacă Natalia Gavriliţa nu va fi învestită în funcţie nici a doua oară, majoritatea parlamentară poate înainta un alt candidat la funcţia de premier şi a treia oară, a patra oară etc.

Ion Dron a accentuat că învestirea unui Guvern trebuie să aibă loc până pe 24 martie, atunci când expiră termenul constituţional de învestire a unui Guvern, cele trei luni de la data demisiei Guvernului precedent. Până atunci, pot avea loc nenumărate încercări de învestire a unui Guvern. 

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite