Avocatul Ion Dron critică noul concept al reformei justiţiei, pe care Igor Dodon l-a desenat pe o foaie A4: „Cum dracu am ajuns până aici?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Ion Dron critică atât noul concept al reformei justiţiei, cât şi modul în care acesta a fost prezentat de Igor Dodon în faţa presei, care a decis să arate schema reformei pe o foaie A4, desenată cu pixul chiar de preşedintele ţării.

„Reforma justiţiei din Republica Moldova stă astăzi în vârful pixului, în pixul lui Igor Dodon. La care alte concluzii te pot trimite imaginile video în care un preşedinte de ţară flutură şi îţi bagă cu titlu de strategie o foaie A4 mâzgălită cu pixul lui din mers? Cum dracu am ajuns până aici? Un şef de stat prezintă publicului la mişto un document ministerial, iar un ministru, un prim ministru şi un preşedinte de parlament îi fac galerie?”, a scris Ion Dron pe pagina sa de Facebook.

Avocatul susţine că acest concept definit de noua guvernare „are un singur scop - prin fentarea (obstrucţionarea) Constituţiei să pună în aplicare nişte instrumente juridice de consolidare, atenţie, şi nu de demontare a controlului politic asupra justiţiei”.

„O strategie prezentată de şeful statului într-un hal fără de hal, un document lipsit de viziune şi consistenţă merită să fie omis prin tăcere, iar orice dezbatere pe marginea lui (fie şi critică) face să pună în valoare un document steril, periculos pentru independenţa justiţiei”, a declarat Ion Dron, care a subliniat că din aceste raţionamente a refuzat câteva invitaţii pentru dezbateri la TV şi radio pe acest subiect. 

„Respect mult munca celor din presă, enorm de mult, dar cred că respectul trebuie să fie reciproc. Nu pot să discut la modul serios despre un document care este mai degrabă o ofensă adusă publicului onest, care aşteaptă ceva schimbări acolo în justiţie”, a mai spus Dron.

Amintim că ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a prezentat miercuri, 28 august, conceptul reformei justiţiei din Republica Moldova. Potrivit documentului, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va fi compusă din 17 judecători şi nu din 33, precum este actualmente. De asemenea, se propune ca CSJ să aibă competenţe mai înguste şi anume să se preocupe de „unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinarea în fond a cauzelor”.

În cadrul evenimentului, preşedintele Igor Dodon a prezentat o foaie A4, pe care era desenată chiar de dânsul schema despre cum trebuie să arate reforma justiţiei, în opinia socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite