Avocaţii lui Vlad Filat cer repetat CSJ achitarea fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Avocaţii fostului premier anunţă că au depus la Curtea Supremă de Justiţie o cerere de recurs în anulare în dosarul lui Vlad Filat. Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat şi eliberat din detenţie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al apărării se menţionează că recursul în anulare (o cale extraordinară de atac) a fost depus, deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanţei supreme de a remedia abuzurile şi încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat. În cerere, Igor Popa a evidenţiat mai multe „vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat”.

Avocatul a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti, etc. Apărarea consideră că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenţie, art. 6, art. 8, art.18 al Convenţiei, etc. Şi în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de circa 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite