Avocaţii lui Vlad Filat cer redeschiderea şedinţei preliminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Apărarea ex-premierului Vlad Filat a solicitat luni, 15 aprilie, redeschiderea şedinţei preliminare în cel de-al doilea dosar, pe motiv că mai multe chestiuni nu au reuşit să fie examinate.

Totodată, avocaţii au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală privind prezumţia nevinovăţiei şi jurisdicţia în care urmează să fie examinată cauza penală, în condiţiile în care procurorii nu ar fi putut stabili locul comiterii pretinsei infracţiuni. De cealaltă parte, acuzarea de stat consideră că cererile depuse de avocaţii lui Vlad Filat au menirea să tergiverseze examinarea cauzei, transmite IPN.

Avocatul Victor Munteanu a declarat pentru presă că a fost solicitată redeschiderea şedinţei preliminare în condiţiile în care Codul de Procedură Penală prevede anumite chestiuni care pot şi trebuie examinate în şedinţa preliminară. „Codul de Procedură Penală stabileşte foarte clar că organul de urmărire penală trebuie să înmâneze lista probelor inclusiv pentru a fi puse în discuţie pertinenţa acestora. Or, s-a invocat astăzi că lista probelor a fost anexă la rechizitoriu”, a notat avocatul. Victor Munteanu a precizat că lista probelor se înmânează în şedinţa preliminară, şi nu doar persoanei care este pusă sub învinuire, ci şi altor persoane care pot fi parte la procesul penal.

Victor Munteanu a mai spus că a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate în condiţiile în care în rechizitoriul procurorilor este clar spus că nu a fost posibil stabilirea locului comiterii infracţiunii. Organul de urmărire penală şi-a justificat expedierea dosarului în Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, prin faptul că urmărirea penală a fost terminată anume în jurisdicţia sediului Buiucani. Însă, nu a prezentat nicio dovadă că a întreprins toate măsurile pentru a stabili locul unde a fost săvârşită infracţiunea, a menţionat avocatul.

Procurorul Nadejda Busuioc a declarat că lista probelor a fost înmânată pe 15 ianuarie şi că în dosar există o recipisă în acest sens. Partea acuzării solicită începerea cercetării judecătoreşti cu citirea învinuirii şi cu citarea martorilor.

Instanţa de judecată urmează să se pronunţe marţi, 16 aprilie, cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, iar în cazul în care va fi admisă, solicitarea va fi expediată Curţii Constituţionale.

În cel de-al doilea dosar, Vlad Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Vlad Filat a fost reţinut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. În prezent îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite