Avocaţii lui Veaceslav Platon invocă fraudarea repartizării în mod aleatoriu a dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură video privesc.eu
FOTO captură video privesc.eu

Avocaţii lui Veaceslav Platon susţin că dosarul penal al clientului lor a fost transmis către completul de judecată prin fraudarea sistemului de repartizare în mod aleatoriu a dosarelor, iar ca rezultat cauza nu a ajuns într-o instanţă independentă şi imparţială. În acest context, toate actele emise de aceşti judecători în dosarul Platon sunt ilegale, chiar şi sentinţa.

Într-o conferinţă de presă la IPN, avocatul Ivan Creţu a spus că la 18 noiembrie 2016, conform fişei de repartizare, cauza penală a ajuns la judecătorul Ion Morozan, care şi-a declarat abţinerea, examinată în data de 21 noiembrie, ora 12.46. După ce a fost admisă abţinerea, dosarul a fost transmis către Galina Moscalciuc, în aceeaşi zi, la ora 13.04.

De la Galina Moscalciuc dosarul a fost transmis către Sergiu Lazări, la 14.08, dar declaraţia de abţinere a Galinei Moscalciuc a fost examinată abia la 15.05. Ulterior, de la Sergiu Lazări dosarul a fost transmis către Vitalie Budeci, la 14.52, abţinerea fiind examinată la 17.16. 

Avocatul susţine că, astfel, mai întâi dosarul a fost transmis judecătorilor, iar pentru a avea o aparenţă legală s-au inclus şi abţinerile.

Avocatul Valeriu Pleşca afirmă că au fost încălcate mai multe norme care reglementează procesul de distribuire în mod aleatoriu a dosarelor penale. În consecinţă, judecarea cauzei este egală cu zero şi dosarul ar trebui remis la reexaminare.

Avocatul Eduard Rudenco a menţionat că în cazul lui Veaceslav Platon se încalcă drepturile fundamentale ale omului nu doar prin fraudarea sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor, dar şi prin limitarea accesului avocaţilor la procesele-verbale ale instanţei, dar şi prin desfăşurarea şedinţei fără inculpat. Avocatul a subliniat că, potrivit unor surse, acelaşi procedeu de manipulare a fost folosit şi în cazul lui Vlad Filat dar şi a lui Dorin Chirtoacă.

Avocaţii au mai adăugat că au aflat despre aceste încălcări abia după ce au primit procesele-verbale ale şedinţei de judecată, când dosarul lui Veaceslav Platon se afla deja la Curtea de Apel. Judecătoria Buiucani a refuzat cererea lor de a face cunoştinţă mai devreme cu procesele-verbale. Potrivit avocaţilor, încălcările ar trebui investigate de organul de urmărire penală.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În aprilie anul curent, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite