Avocata lui Usatîi: interceptările dintre Shor şi Filat au fost obţinute de la PLDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatii este învinuit de publicarea convorbirilor dintre Filat şi Shor FOTO: Adevarul
Renato Usatii este învinuit de publicarea convorbirilor dintre Filat şi Shor FOTO: Adevarul

Renato Usatîi a primit înregistrările conversaţiilor dintre Vlad Filat şi Ilan Shor de la anumiţi oameni din cadrul PLDM, afirmă avocatul acestuia. Ana Ursachi crede că procurorul va contesta decizia de eliberare a clientului său la Curtea de Apel.

Potrivit avocatei Ana Ursachi, învinuirea privind interceptările telefonice ale lui Filat şi Shor a rămas în vigoare. Această învinuire i-a fost înaintată pe 24 octombrie, iar apărarea a început imediat să dezbată toate alegaţiile procurorilor. „Totuşi, în jurisprudenţă există noţiunea de bănuială rezonabilă care planează asupra chestiunii dacă omul este suficient de temeinic învinuit ca să fie arestat. Dacă domnul judecător l-a eliberat pe Renato Usatîi fără să-i aplice vreo măsură preventivă, necondiţionat, pentru mine este o dovadă clară că judecătorul nu vede nicio rezonabilitate în această învinuire şi ea va cădea în foarte scurt timp”, crede Ursachi.

Presiunile abia încep

Avocata mai spune că în cadrul audierilor lui Usatîi, organele de drept au primit mai multe detalii privind ilegalităţile pe care le-ar fi comis unii demnitari. Renato Usatîi explică acest lucru prin faptul că este un lider de partid de opoziţie, „iar foarte multă lume care a încetat să-şi mai caute dreptatea prin instanţe ori prin procuraturi, vine şi-i aduce aceste informaţii lui Renato Usatîi”. Ar fi vorba de informaţii despre Ghimpu, Filat, Shor, bănci etc.

„Epopeea abia începe. Presiuni asupra lui Renato Usatîi vor mai fi, la fel cum se fac presiuni şi asupra tuturor politicienilor care sunt indizerabili lui Plahotniuc. Eu îl învinuiesc în mod direct doar pe el de tot dezastrul care se întâmplă în ţară, de capturarea justiţiei care oferă foarte rar asemenea satisfacţii precum a fost cea de azi”, spune Ursachi.

Scurgeri din interiorul PLDM

Potrivit avocatei, Usatîi doar a distribuit convorbirile dintre Filat şi Shor şi nici nu neagă acest fapt. Legea nu prevede nicio restricţie şi nicio penalizare în privinţa distribuirii informaţiei, spune aceasta, precizând că nu ar exista vreo dovadă că aceste interceptări au fost făcute de Usatîi. „Dânsul a explicat la audierile de la procuratură că informaţiile le-au venit pe suport electronic de la anumiţi oameni din PLDM”, menţionează Ursachi.

Ana Ursachi este sigură că procurorul va contesta decizia de eliberare a lui Usatîi. „Procuratura este una din cele mai subordonate lui Plahotniuc instituţii. Chiar dacă colegul oponent care a pledat în instanţa de judecată în favoarea reţinerii lui Usatîi, Denis Rotaru, mi-a părut o persoană foarte obiectivă până la urmă, atâta vreme cât nu l-am dat jos pe Gurin, Procuratura va face ceea ce i se va indica de sus. Astfel, ne putem aştepta la examinarea recursului împotriva acestei decizii la Curtea de Apel în 3-5 zile de la ziua de azi (ieri - n.r.)”.

Ce va face procurorul?

Contactat de Adevărul Moldova, procurorul Denis Rotaru, care instrumentează cazul lui Usatîi, ne-a spus că încă nu a luat o decizie în privinţa contestării deciziei Judecătoriei Centru. Acesta a precizat că mai are la dispoziţie trei zile, potrivit legislaţiei.

„Vom face cunoştină cu decizia motivată, o vom analiza şi vom decide în termeni legali, 3 zile. Domnului Usatîi i-a rămas acuzaţia pentru care a fost pus sub învinuire - săvârşirea infracţiunii prevăzut de articolul 178, aliniatul 2, litera b (violarea dreptului la secretul corespondenţei - n.r.)”.

Precizăm că, dacă va fi găsit vinovat, Usatîi ar putea fi pedepsit cu o amendă de până la 8.000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la trei ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite