Avocat, despre condamnarea lui Sergiu Cebotari şi Gheorghe Petic: A fost un act de injustiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN, simbol
FOTO IPN, simbol

Angela Istrate, apărătoarea fostului şef-adjunct la „Poşta Moldovei”, Sergiu Cebotari şi a fostului poliţist de frontieră Gheorghe Petic, condamnaţi miercuri, 20 martie 2019, la închisoare pe termen de 8 şi, respectiv, 3,5 ani, spune că în ambele cazuri sentinţele sunt acte de injustiţie. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Potrivit ei, sentinţa pronunţată faţă de Sergiu Cebotari este una neîntemeiată. „Relaţiile care îi sunt imputate lui Sergiu Cebotari au un caracter civil şi nu penal, este vorba despre neplata unor sume salariale care nu poate fi calificată ca muncă forţată”, spune avocata.

Apărătoarea spune că dacă Sergiu Cebotari ar fi fost prezent la şedinţa de judecată, ar fi fost încătuşat din sală şi plasat în stare de arest. Angela Istrate spune că va analiza toate probele prezentate în instanţă şi va contesta sentinţa la Curtea de Apel.

Avocata mai susţine că Sergiu Cebotari, care se află peste hotare, ar putea cere azil politic.

Sergiu Cebotari, fost şef-adjunct la „Poşta Moldovei”, a fost condamnat miercuri, 20 martie, la opt la ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare. Prin aceeaşi sentinţă, Cebotari a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii de administrare şi de a desfăşura activitate de întreprinzător pe un termen de patru ani. De asemenea, acesta urmează să achite părţilor vătămate aproape 308 mii de lei. Sergiu Cebotari declara anterior că a sesizat organele de drept despre schemele de contrabandă cu anabolizante, însă până la urmă a ajuns să fie el persecutat, fiind arestat chiar în timpul ce mergea spre Parlament să prezinte probele.

Despre verdictul înaintat fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic, Angela Istrate spune că acesta, ca şi primul caz, a fost un act de injustiţie. Iar în cazul lui Gheorghe Petic, apărătoarea spune că în general lipseşte acţiunea care i se impută – violul.

De asemenea, Angela Istrate spune că pe acest dosar nu a beneficiat de drepturile garantate de norma procesual-penală nici ea, nici clientul său. În plus, avocata spune că este intimidată.

„Noi o să le contestăm pe ambele sentinţe. Niciunul dintre clienţii mei nu se consideră vinovat în faptele care li se impută”, spune Angela Istrate.

Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis şi amendat cu de 30 de mii de lei. Sentinţa a fost emisă de Judecătoria Orhei şi este cu drept de apel la Curtea de apel Chişinău. Gheorghe Petic declara anterior că este victima unui dosar fabricat după ce a dezvăluit în public schemele de contrabandă cu ţigări la frontiera cu România. El a fost candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Blocului ACUM, dar nu a avut posibilitatea  să participe la campania electorală fiind deţinut în stare de arest.

Lilia Carasciuc, director executiv la Transparency International Moldova, menţionează că nu este pentru prima dată când se creează tensiune artificială în societate, referindu-se la felul în care s-a desfăşurat pronunţarea sentinţei faţă de Gheorghe Petic – cu un număr mare de poliţişti care au aplicat gaze lacrimogene pentru a dispersa oamenii din faţa judecătoriei.

Lilia Carasciuc îi consideră pe Gheorghe Petic şi Sergiu Cebotari ca pe doi avertizori de integritate. „Două persoane care au avut curajul şi şi-au permis să acuze guvernanţii de la cel mai înalt nivel de corupţie – de contrabandă cu anabolizante şi ţigări”, spune preşedinta Transparency International. Potrivit ei, aceste condamnări sunt mai degrabă acţiuni care au menirea de a descuraja şi de a speria societatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite