AUR a pichetat sediul MAI de la Chişinău. Reacţia instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Membri ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) din R. Moldova şi simpatizanţi ai formaţiunii au pichetat luni, 14 iunie, sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerând neadmiterea intervenţiei organelor de ocrotire a normelor de drept în activitatea politică desfăşurată de AUR, transmite IPN.

Potrivit lui Vlad Bileţchi, liderul AUR Moldova, acţiunea de protest a avut loc după ce sâmbătă, 12 iunie, oamenii legii din Orhei ar fi împiedicat desfăşurarea unui protest în faţa Primăriei din acest oraş.

„Atunci, cu scopul de a întrerupe activităţile electorale planificate în municipiul  Orhei şi alte localităţi din raion şi a intimida participanţii la protestul din faţa primăriei Orhei, colaboratori ai IP Orhei (unul dintre care s-a individualizat prin codul agentului constatator 02733, fără a se prezenta însă) au întocmit în privinţa şoferului autocarului cu care se deplasa „Caravana AUR” un proces-verbal contravenţional, fără a fi prezentate probe concludente în acest sens. La solicitarea reprezentanţilor AUR de a prezenta probe, agentul constatator care a aplicat sancţiunea a evitat să răspundă”, a subliniat Vlad Bileţchi.

Potrivit liderului Alianţei pentru Unirea Românilor, „poliţia primeşte ordine ilegale de a ne împiedica desfăşurarea campaniei electorale a AUR! Poliţia devine o bâtă politică în mâinile bandiţilor!”. Vlad Bileţchi este de părerea că excesul de putere ar fi comis, cel mai probabil, la indicaţiile lui Ilan Şor.

„Suntem un partid incomod sistemului corupt şi controlat politic. Acest lucru îl observăm din numeroasele acţiuni de intimidare exercitate de oamenii legii. Sunt sigur că în organele poliţiei există colaboratori sinceri şi patrioţi, dar astfel de incidente ne conving de faptul că angajaţii MAI primesc ordine politice de la cei care ani la rând au jefuit această ţară: Dodon, Plahotniuc, Şor. Cerem încetarea acestor abuzuri, pentru că ne dorim o campanie electorală fără incidente şi provocări”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR).

La finalul protestului, liderul formaţiunii a depus o interpelare în acest sens la Ministerul Afacerilor Interne. 

Tot luni, MAI a emis un comunicat de presă, în care atenţionează că „este alarmantă atitudinea unor concurenţi electorali care aplică duble standarde către acţiunile reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne în cazul în care reprezentanţii partidelor sunt documentaţi în calitate de persoane care încalcă legea şi în cazul în care au statut de parte vătămată”.

MAI precizează că la 12.06.2021, în intervalul orelor 11:20 – 12:20, autobuzul membrilor şi susţinătorilor AUR ar fi fost parcat neregulamentar în faţa Primăriei Orhei. „Conducătorul autocarului a ignorat cerinţele indicatorului rutier de interzicere şi a fost sancţionat pentru parcarea în loc interzis conform art.240, alin.1, Cod contravenţional, de către agentul constatator din cadrul Inspectoratului de Poliţie Orhei”, se arată în comunicatul MAI.

Totodată, Ministerul Afacerilor de Interne precizează că, la 11.06.2021, în jurul orei 16:00, a parvenit un apel la numărul unic de urgenţă 112, prin intermediul căruia MAI a fost informat că în oraşul Vadul lui Vodă o persoana agresivă a deteriorat geamul de la autocarul AUR. „În cadrul verificărilor s-a constat că autocarul, cu inscripţia ,,AUR”, parcat în faţa unui centru comercial, i-a fost deteriorat un geam de către o persoană, vizibil în stare de ebrietate, care a fost reţinută, identificată şi pe numele acesteia fiind pornit un proces contravenţional”, se spune în comunicatul MAI.

Potrivit Ministerului Afacerilor de Interne, „unul din aceste cazuri este folosit de către un concurent electoral pentru a obţine prezenţa în spaţiul mediatic, deşi ambele cazuri reprezintă încălcări ale Codului contravenţional. Legea este şi trebuie să fie aplicată indiferent de apartenenţa politică a persoanei care a încălcat-o sau ,,culoarea” mijlocului de transport din campania electorală. Rămânem în serviciul societăţii 24 din 24 de ore şi pe poziţia neimplicării în campania electorală”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite