Asociaţia Promo-LEX propune sancţionarea persoanelor care susţin regimul separatist de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Postică, juristul Promo-Lex, asociaţie specializată în monitorizarea drepturilor omului în stânga Nistrului, propune autorităţilor constituţionale să sancţioneze persoanele care susţin regimul separatist de la Tiraspol, impunându-le astfel să respecte drepturile cetăţenilor moldoveni în această regiune.

Într-o conferinţă de presă la IPN, avocatul a subliniat că autorităţile de la Chişinău deţin pârghiile necesare pentru a audia şi chiar a sancţiona persoanele care se fac vinovate de încălcarea drepturilor cetăţenilor din regiunea transnistreană. Dar preferă să nu se implice. Ca rezultat, tot mai multe persoane au de suferit, regimul de la Tiraspol le confiscă proprietăţile şi afacerile.

Sancţiunile economice au efecte şi pot forţa Tiraspolul să acţioneze cum va solicita Chişinăul, consideră Pavel Postică. Avocatul menţionează că nu se cer măsuri radicale, cum ar fi cele militare, dar e nevoie de mai mult efort pentru a proteja cetăţenii. O idee bună, în opinia sa, ar fi şi organizarea unei monitorizări internaţionale în regiune, relatează IPN.

Pavel Postică a mai spus că în curând se face un an de când Promo-LEX a depus la Procuratura Generală o listă  cu persoane care se fac vinovate de încălcarea drepturilor cetăţenilor moldoveni stabiliţi în stânga Nistrului. Sunt 40 de persoane pe această listă, pe care procurorii le pot audia, întrucât fie locuiesc în dreapta Nistrului, fie au afaceri aici. Promo-LEX nu a primit niciun răspuns de la Procuratura Generală pe marginea sesizării şi listei depuse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite