Asigurarea funcţionării unei prese independente, discutată de Maia Sandu cu reprezentanţii mass-media

Asigurarea funcţionării unei prese independente, discutată de Maia Sandu cu reprezentanţii mass-media

FOTO gov.md

Prim-ministrul Maia Sandu s-a întâlnit marţi, 18 iunie, cu reprezentanţii mass-media pentru a aborda problemele presei şi soluţiile necesare privind asigurarea funcţionării unei prese libere şi independente. La eveniment au participat reprezentanţi ai presei din Chişinău, ai presei locale, jurnalişti de investigaţie, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de media.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „Vreau să vă mulţumesc pentru toată munca şi nopţile nedormite de-a lungul anilor, pentru unii chiar zeci de ani, în care au stat la paza democraţiei. Am văzut, mai ales în ultimele zile şi săptămâni, reporteri care riscau cu securitatea personală pentru a afla adevărul, redacţii de ştiri care au lucrat fără încetare, jurnalişti care au fost ameninţaţi din cauza investigaţiilor. Sunt convinsă că nu de mulţumirile politicienilor aveţi dvs. nevoie, ci de schimbarea atitudinii şi, bineînţeles, de schimbarea legislaţiei, aşa încât să fiţi protejaţi, să aveţi acces la  informaţii şi să puteţi munci în condiţii bune şi cu salarii bune”, a declarat premierul Maia Sandu.
 
Şeful Executivului a mai accentuat necesitatea de a pune bazele unei media independente şi sustenabile în Republica Moldova, întrucât astăzi ne confruntăm cu derapaje în acest sens. Astfel, prim-ministrul a menţionat cele mai importante probleme existente în sistem. Printre acestea: ineficienţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), îngrădirea accesului la informaţie de interes public, monopolizarea pieţei de publicitate, dar şi neglijarea interesului public de către televiziunea naţională – aceasta fiind plătită din banii cetăţenilor. În acelaşi timp, Maia Sandu s-a referit la problemele financiare cu care se confruntă presa locală.  
 
La rândul lor, reprezentanţii mass-mediei au semnalat şi despre alte probleme, în mod special inacţiunea şi ineficienţa Consiliului Concurenţei şi abuzurile de la Poşta Moldovei, care nu a livrat în unele localităţi ziare „incomode” fostei guvernări. Aceştia au mai vorbit despre tergiversarea investigării cazurilor de presiuni asupra jurnaliştilor.
 
Utilizând formatul întrevederii, participanţii au solicitat reevaluarea tarifelor de chirie pentru mass-media în instituţiile de stat, stabilirea unui rating corect al audienţei TV, susţinerea de către stat a producţiei de conţinut local şi educativ, înlocuirea membrilor de la CCA, precum şi demonopolizarea pieţei de publicitate. Totodată, a fost accentuată necesitatea elaborării cadrului legal pentru transparentizarea finanţării instituţiilor mass-media, dar şi revizuirea legii cu privire la datele cu caracter personal şi a celei cu privire la utilizarea dronelor.
 
În cadrul şedinţei, prim-ministrul a precizat că în perioada imediat următoare va fi elaborat un plan de acţiuni pe termen scurt, de 100 de zile, care va întruni o serie de măsuri pentru lichidarea problemelor din sistem şi asigurarea funcţionării unei prese libere şi independente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: