Armenii din Moldova cer demiterea avocatului parlamentar care le-a numit  statul agresor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Grigoriu a fost numită în funcţia de avocat parlamentar în 2008 FOTO: vivavoce.md
Aurelia Grigoriu a fost numită în funcţia de avocat parlamentar în 2008 FOTO: vivavoce.md

Colegii de serviciu, dar şi reprezentanţii comunităţii armeneşti susţin că ombudsmanul Aurelia Grigoriu şi-a depăşit atribuţiile la conferinţa europeană de la Erevan

Declaraţia de la Erevan a avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu precum că „Armenia a ocupat 20% din teritoriul Azerbaidjanului şi a comis acte de genocid“ a încins spiritele în Armenia şi a atras Republica Moldova într-un scandal diplomatic.

„Armenia a încălcat graniţele Azerbaidjanului pe o lungime de 360 de kilometri, a preluat controlul a 198 de kilometri din frontiera azero-iraniană şi a ocupat 20% din suprafaţa ţării“, a declarat Aurelia Grigoriu de la tribuna Parlamentului de la Erevan, unde a avut loc conferinţa europeană „Standarde europene de respectare a supremaţiei legii şi de separare a puterilor în ţările-membre ale Consiliului Europei“.


Oficialii din Armenia şi din Georgia i-au reproşat reprezentantei Chişinăului că operează cu date trunchiate şi că execută anumite comenzi. Mai mult, presa de la Erevan a acuzat-o că ar fi fost plătită de Baku pentru a face asemenea declaraţii. „Am vrut doar să atrag atenţia opiniei publice asupra nerespectării drepturilor omului în zona conflictelor îngheţate“, s-a apărat Grigoriu, pe pagina ei de Facebook.

Comportamentul avocatului parlamentar a fost criticat de oficialii moldoveni, dar şi de armenii din Republica Moldova. Preşedintele PD Marian Lupu susţine că Aurelia Grigoriu nu a avut dreptul să facă declaraţii politice. De aceeaşi părere este şi liderul PCRM. „Aceste declaraţii, din partea cui nu ar veni ele, nu sunt justificate. Ele au ca scop îndepărtarea de soluţionarea conflictelor teritoriale“, a spus Vladimir Voronin. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi ministrul de Externe, Natalia Gherman, au anunţat că în următoarele zile va fi discutat comportamentul ombudsmanului.

Instituţia ombudsmanului este apolitică

Nemulţumiţi sunt şi colegii Aureliei Grigoriu, care aşteaptă explicaţiile avocatei. „Nimeni nu poate veni cu anumite comentarii ce vizează chestiuni sensibile cum sunt conflictele îngheţate. Cu atât mai mult într-un moment nepotrivit şi cu o ocazie nepotrivită“, afirmă avocatul parlamentar Anatolie Munteanu. „Avocaţii parlamentari nu activează în baza propriilor convingeri. Am trimis Ombudsmanului din Armenia o scrisoare în care ne exprimăm regretul în legătură cu incidentul produs“, adaugă el.

Totodată, Comunitatea armenilor din Republica Moldova cere demiterea Aureliei Grigoriu. „Doamna Grigoriu continuă propaganda Azerbaidjanului. Sunt declaraţii inadmisibile pentru o persoană oficială, care nu reflectă poziţia Republicii Moldova. Vom face o declaraţie pe care o vom prezenta Parlamentului Republicii Moldova prin care vom cere demiterea doamnei Grigoriu“, susţine Ernest Vardanean, reprezentantul comunităţii armenilor.

„Nu s-a implicat în apărarea drepturilor omului“

Grigoriu şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, spune şi preşedintele asociaţiei Ambasada Drepturilor Omului. „A făcut o declaraţie pur politică. Nu am auzit nimic despre încălcarea drepturilor omului în acel discurs. Mă întreb cum această doamnă a devenit avocat parlamentar“, este indignat Veaceslav Ţurcan. „N-am văzut-o niciodată să se implice activ în apărarea drepturilor omului. Problema este în selectarea oamenilor pentru funcţia de avocat parlamentar, care nu este transparentă“, conchide Veaceslav Ţurcan.

Vom cere  demiterea doamnei Grigoriu. O persoană oficială nu trebuie să facă declaraţii propagandiste. Ernest Vardanean, reprezentantul comunităţii armenilor

Îi expiră mandatul în octombrie

Aurelia Grigoriu a fost numită în funcţie în octombrie 2008, pe cinci ani, de către majoritatea comunistă de atunci. Ea este specializată în resursele umane din transportul feroviar şi are un birou de avocaţi. Parlamentul poate s-o revoce cu votul a 2/3 din deputaţi.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite