Armaşu dă de înţeles că Dodon nu se va putea atinge de rezervele valutare: Banca Naţională nu poate acorda asistenţă financiară statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Armasu

Guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Octavian Armaşu, a explicat care este situaţia cu privire la rezervele valutare ale Republicii Moldova, în contextul în care Igor Dodon a solicitat instituţiilor responsabile o analiză cu referire la situaţia rezervelor valutare şi potenţialul acestora, în eventualitatea ca statul să ia din rezervele valutare 1 miliard de dolari pentru a investi în economia ţării.

Octavian Armaşu a afirmat, într-un interviu pe pagina oficială a BNM, că în cazul în care statul ar folosi rezervele valutare în alte scopuri decât cele stabilite de legislaţie, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflaţie cu impact negativ asupra economiei.

„Totodată, asemenea operaţiuni contravin legislaţiei în vigoare, potrivit căreia Banca Naţională nu poate acorda asistenţă financiară statului”, a subliniat Armaşu.

Guvernatorul a explicat că nivelul actual al activelor oficiale de rezervă este de circa 3 miliarde de dolari şi că acesta corespunde tuturor criteriilor de suficienţă şi asigură circa 4.7 luni de importuri prognozate de mărfuri şi servicii (nivelul minim recomandat este 3 luni). Aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt şi, în acest fel, susţine credibilitatea Republicii Moldova pe plan internaţional.

„Voi concretiza ce reprezintă activele oficiale de rezervă. Acestea sunt activele pe care Banca Naţională le poate utiliza şi controla în orice moment pentru a susţine balanţa de plăţi, pentru a gestiona cursul de schimb prin intervenţie în piaţă, pentru a menţine încrederea în moneda naţională şi în economia naţională în general. Totodată, să nu uităm că nivelul rezervelor internaţionale influenţează capacitatea unei economii de a atrage împrumuturi externe. Scăderea rezervelor se răsfrânge negativ asupra economiei, afectează ratingul de ţară al Republicii Moldova şi încrederea investitorilor străini”, a precizat Armaşu.

El susţine că, potrivit Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, rezervele internaţionale sunt menţinute de Banca Naţională la un nivel adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare a statului. 

„În acest sens, BNM în concordanţă cu practicile internaţionale, apreciază suficienţa rezervelor internaţionale prin prisma mai multor indicatori: acoperirea unei perioade adecvate de import, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, a masei monetare etc. În prezent, nivelul de rezerve este unul adecvat pentru sustenabilitatea viitoare a rezervelor internaţionale. Astfel, utilizarea unei părţi din rezervele internaţionale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda naţională şi majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM - asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, a mai spus guvernatorul BNM.

Amintim că Igor Dodon a afirmat că nu a solicitat să fie scoşi bani din rezerva naţională a Republicii Moldova, după ce tot el a spus, la postul de televiziune N4, că ar fi cazul de luat vreun miliard de dolari din rezerva naţională pentru a-l investi în economia ţării, motiv pentru care mai mulţi politicieni şi experţi l-au criticat pentru intenţia sa.

Preşedintele a a subliniat că „scopul nostru este să analizăm absolut toate resursele financiare interne şi să le direcţionăm corect, în interesul cetăţeanului. Pentru ca înainte de a lua credite, trebuie să ne asigurăm că utilizam eficient toate resursele financiare interne şi nu ne îndatorăm la alte state, în timp ce banii noştri sunt inactivi sau, paradoxal, sunt utilizaţi de alte ţări, cu o dobândă zero”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite