Armand Goşu: Candidaţii vor fi mai puţin pro sau antieuropeni. Ei vor fi, în primul rând, pro sau anti-Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul şi specialistul pe problemele din spaţiul fostului est-sovietic, Armand Goşu, afirmă că alegerile prezidenţiale din Moldova vor fi mai puţin obişnuite. Candidaţii ar urma să nu fie de dreapta sau de stânga, proeuropeni sau antieuropeni, ci mai degrabă pro sau contra Plahotniuc.

„Un oligarh moldovean despre care se afirmă că ar controla politicieni, judecători, 90% din media moldovenească şi care este considerat – poate exagerat – principalul responsabil de sărăcia şi corupţia din Republica Moldova ca şi de furtul miliardului de dolari din cele trei bănci de la Chişinău”, spune Goşu, descriindu-l pe prim vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc.

Istoricul a făcut şi un top a celor mai apropiaţi candidaţi apropiaţi de Plahotniuc, care au fost înaintaţi în cursa electorală. Primul pe listă este preşedintele PD, Marian Lupu, urmat de liderul PL, Mihai Ghimpu, fostul premier, Iurie Leancă şi socialistul Igor Dodon se plasează pe ultimul loc.

La polul opus, printre cei care ar lupta împotriva lui Plahotniuc, Goşu a realizat următoarea listă: Dmitrii Ciubaşenco, desemnat de PN, condus de Renato Usatîi, preşedintele PAS, Maia Sandu şi liderul PPDA, Andrei Năstase.

În viziunea specialistului, tabăra lui Plahotniuc are cele mai multe şanse să câştige alegerile prezidenţiale.

„Are mai mulţi candidaţi pe tablă, de la ex-comuniştii Lupu şi Dodon, la unionistul Ghimpu sau popularul Leancă. Cu siguranţă, vor fi chiar mai mulţi candidaţi controlaţi de oligarh, ce vor fi distribuiţi în diverse roluri. Ideal pentru Plahotniuc ar fi ca în turul doi să ajungă candidaţii săi, Dodon şi Lupu sau Dodon şi Leancă. Acesta ar fi scenariul pozitiv pentru el”, susţine Goşu.

Totodată, acesta e de părere că varianta Igor Dodon este analiozată atât la Bruxelles cât şi la Bucureşti, ca fiind una potrivită pentru toţi.

„Pare că aranjează pe toată lumea. Dodon nu va rupe uşa la Bruxelles, cerând ca Republica Moldova să adere la UE, care are multe alte probleme, de la refugiaţi, la Brexit şi la sancţiunile impuse Rusiei, şi n-are nici timp şi nici dispoziţie pentru discuţii cu cei de la Chişinău; legătura terestră a Moldovei cu Rusia e obturată dramatic de Ucraina, deci n-o să fugă nimeni cu republica la Kremlin; premierul rus Medvedev n-are bani pentru Crimeea şi Transnistria, deci o să-l trimită pe Dodon la UE, FMI şi Banca Mondială”, a conchis istoricul.

Armand Goşu a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu oferit pentru putereaacincea.ro duminică, 4 septembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite