Apel la solidaritate pentru Republica Moldova: „Nu şantajului rusesc. Să cumpărăm vinul moldovenesc!“

Apel la solidaritate pentru Republica Moldova: „Nu
şantajului rusesc. Să cumpărăm vinul moldovenesc!“

Federa'ia Rusă a pus embargo pe vinurile moldoveneşti FOTO: Arhivă

Europarlamentul Monica Macovei şi directorul Centrul Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, au lansat astăzi apelul „Solidaritate pentru Moldova. Nu şantajului rusesc: să cumpărăm vin moldovenesc!“, prin care îndeamnă la susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi protestează faţă de embargoul ilegal impus de Federaţia Rusă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Europarlamentarul român Monica Macovei şi directorul Centrul Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, susţin , într-un apel comun, că embargoul impus de Federaţia Rusă este o încercare murdară şi inacceptabilă de deturnare a opţiunilor suverane ale cetăţenilor moldoveni şi argumentează că vinurile din Republica Moldova au trecut testele sanitare ale instituţiilor Uniunii Europene şi au intrat pe piaţa europeană. 

Totodată, comunicat se menţionează că Federaţia Rusă a pornint un război comercial ce contravine regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. „Ameninţările sunt serioase, grave şi repetate. Dmitri Rogozin, vice-prim ministru al Federaţiei Ruse i-a ameninţat pe cetăţenii Republicii Moldova că la iarnă vor îngheţa (cu alte cuvinte: «vă oprim gazul») şi că parafarea Acordului de Asociere cu UE  ar putea fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene. Situaţia în tot Parteneriatul Estic se deteriorează rapid“, se menţionează în comunicat.

Îndemnăm românii şi pe toţi cetăţenii europeni să înceapă printr-un pas care depinde de fiecare dintre noi: cumpăraţi vin moldovenesc. Este foarte bun!

Monica Macovei şi Cristian Ghinea

„Cumpăraţi vin moldovenesc. Este foarte bun!“

„Armenia a fost şantajată prin ameninţarea declanşării unui război. Armenia a cedat: deşi încheiase negocierile cu UE tocmai a anunţat că va adera la Uniunea Vamală cu Rusia. Ceea ce înseamnă îngheţarea negocierilor comerciale şi de asociere cu UE.  Ucraina este şi ea supusă presiunii şi Rusia a început să blocheze la graniţă camioanele cu mărfuri ucrainiene. Federaţia Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE - Moldova la Summitul din noiembrie 2013 de la Vilnius. Să ne opunem şantajului Federaţiei Ruse“, se menţionează în apelul comun.

Totodată, Monica Macovei şi Cristian Ghinea susţin că vor solicita autorităţilor UE un plan de acţiuni pentru sprijinirea Moldovei şi a cetăţenilor săi.  Un pas important este ca toţi să cumpărăm vin din Republica Moldova pentru a ne arăta solidaritatea împotriva şantajului Federaţiei Ruse şi pentru continuarea parcursului european ales de Republica Moldova. Până atunci, îndemnăm românii şi pe toţi cetăţenii europeni să înceapă printr-un pas care depinde de fiecare dintre noi: cumpăraţi vin moldovenesc. Este foarte bun! “, îndeamnă Monica Macovei şi Cristian Ghinea.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările