Apel: societatea civilă îi cere lui Gaburici să treacă testul integrităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Gaburici. FOTO: Adevărul/Alexandru Tarlev
Chiril Gaburici. FOTO: Adevărul/Alexandru Tarlev

Reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile, care s-au întâlnit marţi cu candidatul la funcţia de premier, Chiril Gaburici, i-au cerut să prezinte informaţii despre integritatea sa.

Societatea civilă îi cere lui Gaburici să comenteze informaţiile din mass-media referitor la interceptarea convorbirilor telefonice ale activiştilor civici,  în evenimentele din 7 aprilie 2009, pe când conducea una dintre companiile de telefonie mobilă. Despre aceasta a declarat presei secretarul general al Consiliului Naţional al ONG-urilor, vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, transmite IPN.

Aceasta a spus că nu au fost formulate prea multe propuneri, deoarece nu există necesitatea, de fiecare dată când este nominalizat un alt candidat, să fie formulate noi propuneri. Societatea civilă i-a cerut lui Gaburici să explice care au fost criteriile de selectare a candidaţilor la funcţiile de miniştri.

După intrevedere, Chiril Gaburici, a spus că discuţiile cu societatea civilă au fost constructive. „Am discutat despre problemele existente şi despre posibilităţile soluţionării acestor problemele în mass-media, reformele în justiţie, vectorul european. Multe din propuneri deja au fost incluse în Programul de activitate al Guvernului pentru următorii patru ani. Ceea ce nu se vede acum în acest program urmează să le includem în planul de acţiuni. Am stabilit că vom face cu regularitate întâlniri, discuţii şi chiar vom avea şi implicaţia lor la soluţionarea diferitor probleme”, a menţionat Chiril Gaburici.

Parlamentul urmează să se întrunească miercuri, 18 februarie, pentru a pune la vot  învestirea Guvernului.

   

Către: Parlamentul Republicii Moldova

mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 105, MD-2073

Preşedintele Republcii Moldova

mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, nr.154, MD-2073

Guvernul Republicii Moldova

mun. Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1, MD-2033

Paridul Liberal Democrat din Moldova

mun. Chişinău, str. Bucureşti 88, MD-2012

Partidul Democrat din Moldova

mun.Chişinău, str. Tighina 32 MD-2001

Partidul Liberal

mun. Chişinău, str. N. Iorga 15, MD-2012

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

mun. Chişinău, str. N. Iorga 11, MD-2012

Candidatul desemnat pentru funcţia de Prim-ministru Chiril Gaburici

17.02.2015

Apel public

Republica Moldova traversează o perioadă din ce în ce mai dificilă. Mai bine de cîteva luni Guvernul nu activează cu mandatul deplin, din care aproape 3 luni după confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.  În această perioadă de instabilitate politică constatăm deprecierea considerabilă (peste 10%) a valutei naţionale, pierderea încrederi în sistemul bancar-financiar, lipsa bugetului şi a politicii fiscale pentru anul 2015, totul pe fundalul unui conflict armat în Ucraina şi o situaţie  dificilă per ansamblu în regiune. 

Constituirea Guvernului inclusiv prin desemnarea unei candidaturi cu integritatea neafectată şi încrederea substanţială în societate dar şi cu competenţe necesare pentru promovarea hotărîtă a reformelor democratice în economie şi în instituţiile de drept sunt indispensabile. 

Desemnarea, de către preşedintele ţării N.Timofti, a dlui Chiril Gaburici în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru a Republicii Moldova pe data de 14 februarie 2015, la distanţa de o zi din momentul enunţării oficiale despre această persoană, nu poate fi acceptată totalmente pozitiv de către societate şi opinia publică. În opinia noastră societatea nu are suficiente date şi informaţii despre integritatea, competenţa profesională, şi cel mai important, încrederea societăţii pentru candidatul propus. 

Concluzionăm:

1. CONSTATĂM absenţa verificării prealabile a integrităţii candidatului de către partidele politice şi Preşedintele Republicii, mai jos găsiţi anexat lacunele integrităţii ale candidatului, 

2. CONSTATĂM, de principiu, cu regret înaintarea unei candidaturi în funcţii ministeriabile, dar    în special pentru funcţia de prim-ministru din partea actorilor politici şi ignorarea cerinţelor precedente ale societăţii civile, din cauza nesatisfacerii criteriilor de: a) încrederea publică pentru asumarea reformelor economice şi democratice, b) integritatea deplină de manifestare în activitatea profesională precedentă în sectorul public sau corporativ, c)  suficiente competenţe demonstrate de profesionalism pentru manifestarea şi promovarea conducerii executivului. 

3. CONSTATĂM cu regret modalitatea inadecvată şi pripită a desemnării candidatului la funcţia de Prim-ministru în condiţiile deja menţionate, care privează de oportunitate pentru întreagă societate şi grupurile specializate să se implice în dezbaterile necesare în privinţa corespunderii candidaturii . Societatea şi opinia publică nu poate fi marginalizată prin privarea acesteia de a dezbate, cel puţin o perioadă rezonabilă,  corespunderea cerinţelor şi standardelor ridicate de integritate, ale democraţiei şi statului de drept. 

4. CONSTATĂM consecinţa de absenţă a încrederii din partea opiniei publice şi societăţii, care decurge din multiplele lacune de integritate, precum alegaţia obţinerii unei dipome false, alegaţii de cazuri corupţie, nerespectări grave ale drepturilor omului, colaborări cu regimuri autoritare şi dictatoriale etc. şi rămase neexplicate în spaţiul public. 

Ori,  dubiile de integritate sunt incompatibile însăşi cu exerciţiul funcţiei publice, deoarece mandatul, şi în special cel de Prim-Ministru, este redevabil celor mai înalte standarde de integritate, meritocraţie şi profesionalism, adeziunii practicilor democratice şi respectării drepturilor omului. 

Este exclus faptul de a promova persoane la conducere pentru că sunt afini, naşi, de-ai noştri şi a pretinde că luptăm cu corupţia, că dorim o guvernare eficientă, o situaţie politică internă stabilă şi că s-ar continua ferm procesul integrării europeană. 

Prin urmare, 

1. RECOMANDĂM decidenţilor politici, în virtutea circumstanţelor deja create de desemnare a dlui Chiril Gaburici pentru funcţia de prim-ministru, a timpului suficient pentru a se documenta şi pentru a promova o dezbatere publică de esenţă asupra cumulării cerinţelor de: 1) încredere publică pentru reforme, 2) integritatea profesională, 3) competenţe demonstrate în realizarea integrării europene şi a reformelor. 

2. SOLICITĂM verificarea corectitudinii şi veridicităţii informaţiei făcute publice din investigaţiile de mai jos, iar în cazul în care informaţia ridică suspiciuni de lipsă de integritate, incompatibilităţi sau încălcare a drepturilor omului, să fie retrasă candidatura dlui Gaburici de la funcţia de Prim-ministru.

3. SOLICITĂM retragerea candidaturii de către candidat în cazul constatării necorespunderii criteriilor sus-numite şi retragerea înaintării candidaturii de către Preşedintele Republicii Moldova, 

4. SOLICITĂM desemnarea şi înaintarea unei candidature merititocrate, profesioniste şi care ar corespunde cerinţelor şi standardelor ridicate de integritate, ale democraţiei şi statului de drept,

5. ÎNDEMNĂM, în caz contrar, persoanele abilitate la contestarea în regim de urgenţă a constituţionalităţii decretului înaintării candidaturii în prisma deciziei CC de la 22 aprilie 2013.

Semnatarii :

Olga Bîtcă, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Preşedinte Alianţa Anticorupţie

Catinca Mardarovici, Clubului Politic al Femeilor 50/50, Preşedinte Consiliul Naţional al ONG-urilor

Antoniţa Fonari, Centrul de Resurse Tineri şi Liberi, Secretar Consiliul Naţional al ONG-urilor, Vice-Preşedinte Consiliul Naţional pentru Participare

Cristina Pereteatcu, Amnesty International Moldova

Iuliana Cantaragiu, Centrul Naţional de Mediu, Consiliul Naţional ONG

Otilia Sîrbu, Caritas Moldova

Valeriu Rusu, Agenţia pentru Dezvoltare Regională ADR Habitat, Vice-Preşedinte Alianţa Anticorupţie

Ghenadie Turcanu, Centrul PAS

Ilia Trombiţki, Eco-TIRAS

Ludmila Popovici, RCTV Memoria

Vani Jeregi, Institutul pentru Drepturile Omului

Serghei Ostaf, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Preşedinte Consiliul Naţional pentru Participare

Liubomir Chiriac, IDIS Viitorul 

Viorel Soltan, Centrul PAS

Vitalie Mester, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi

Dorin Curoşu, Preşedinte Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova

Ion Guzun, Centrul de Resurse Juridice din Moldova 

Valentin Ciubotaru, AO BIOS

Olesea Stamate, AGER

Ioana Bobina, AO Asociaţia Femeilor pentru Protectia Mediului si Dezvoltarea Durabilă

Victor Cotruţa, REC Moldova

Nicolae Dandiş, Centrul PRO-Europa Cahul

Tatiana Marin, OT Stefan Vodă a Mişcării Ecologiste din Moldova

Violeta Gaşiţoi, avocat

Игорь Кильчевский, Liga PTH

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite