Apartamente la preţuri speciale pentru unşii poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi pe final de mandat, 47 de deputaţi solicită Guvernului să identifice şi să aloce jumătate de hectar de teren în centrul Chişinăului, pentru construirea unul bloc doar al lor, al parlamentarilor.

În demersul adresat preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, în data de 25 octombrie 2013, cei 47 de semnatari îi cer acestuia să intervină în vedere identificării terenului pentru construirea unui bloc locativ pentru deputaţi.

„Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai“

Pe 11 noiembrie, solicitarea deputaţilor a ajuns pe masa premierului Iurile Leancă. „În contextul solicitării unor deputaţi, întru soluţionarea problemei îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale deputaţilor şi pornind de la competenţele atribuite prin lege Guvernului Republicii Moldova, rog identificarea şi alocarea unui lot de teren de 0,5 ha pentru construcţia unui bloc locativ în vederea asigurării deputaţilor cu spaţiu de trai, din cont propriu“, îi scrie preşedintele Parlamentului primului-ministru.

Şeful Guvernului a răspuns, sugerându-le aleşilor poporului mai multe loturi ce ar putea fi atribuite. Potrivit unui proces-verbal al comisiei de lucru, care s-a întrunit pe 6 martie, document publicat de Jurnal TV, deputaţii au ales că vor să aibă case pe strada Mitropolit Dosoftei numărul 124, unde îşi are sediul Întreprinderea de Stat Centrul de Pregătire al Specialiştilor pentru Armata Naţional, în apropierea Direcţia Educaţie Chişinău. Imobilul ar urma să fie ridicat de una dintre firmele liberal-democratului Nae Simion Pleşca.

Solidaritate parlamentară

Printre semnatarii demersului figurează 16 deputaţi PLDM, 14 comunişti, şapte din PLR, şase din PD şi patru parlamentari neafiliaţi.

O parte dintre semnatari, însă, n-au de ce să-şi facă probleme din pricina condiţiilor de trai, cel puţin asta rezultă din declaraţiile pe venit din anii trecuţi. De exemplu, fostul deputat Valeriu Guma, deţine trei vile într-o zonă rezidenţială din Capitală. Comunistul Artur Reşetnicov locuieşte într-un apartament din Capitală şi o casă în oraşul Codru. Nicolae Juravschi (PLDM) şi-a declarat un apartament, o casă şi două terenuri, iar liberal-democratul Chiril Lucinschi deţine trei case, dintre care o vilă în Ucraina, două apartamente în Capitală şi trei terenuri.

Au semnat pentru colegii lor mai săraci

„Nu vreau niciun metru pătrat în plus. A fost o solicitare din partea tuturor deputaţilor să fie semnat acest demers către conducerea Parlamentului. A fost ceva colegial. Îmi pare rău, dar am nimerit ca un ţap ispăşitor, fiindcă n-am nevoie de acest bloc care va fi construit“, a susţinut Lucinschi.

„Am semnat o listă pentru alocarea unui teren pentru colegii noştri. De ce nu consideraţi că deputaţii trebuie să locuiască în condiţii normale? La noi jumătate de fracţiune locuieşte în casa-hotel. Nu e problema dumneavoastră ce am eu nevoie“, a răbufnit deputata comunistă Violeta Ivanov, care deţine un apartament şi-o casă în Chişinău.

„Când am semnat, m-am gândit la colegii care n-au locuinţă. Ce-i rău în asta? Eu am unde trăi. Dar colegii care n-au ce să facă? Deputaţii nu sunt nişte vagabonzi sau nişte câini, să trăiască în hoteluri. Noi ne gândim la judecători, la vameşi, dar la deputaţi nu se gândeşte nimeni“, a reacţionat şi Guma.

Cu gândul la viitorul mandat

Nici deputatul liberal Valeriu Munteanu n-a stat deoparte de lista cu semnături pentru apartamente. „Am o casă la Floreni, raionul Anenii Noi. Pentru a avea condiţiile necesare de lucru în Capitală, Parlamentul îmi închiriază o locuinţă. E evident că ar fi fost mult mai bine să am un apartament, în situaţia în care voi mai fi şi în continuare deputat. Acesta a fost singurul motiv. Nu pot spune că n-am nevoie de un apartament în Chişinău“, s-a justificat Munteanu.

Unii deputaţi poate au nevoie de câte o locuinţă în Chişinău. Este cazul parlamentarilor din raioane, printre care liberal-democrata Maria Ciobanu, care locuieşte într-o garsonieră din Nisporeni, a colegului său de partid Andrei Vacarciuc, care deţine o casă de 53 de metri pătraţi, în Cimişlia ş.a.

„Nu văd o problemă ca deputaţii care nu au domiciliul în Chişinău, să-şi cumpere o locuinţă din banii lor. Eu, care am lucrat o viaţă în educaţie, consider că merit să-mi iau un apartament“, a spus aceasta.
 

Cale bătătorită

În 2004-2005, după aceeaşi schemă, un grup de 48 de deputaţi, majoritatea din Partidul Comuniştilor (38) şi Partidul Popular Creştin-Democrat (7), au cerut Guvernului să găsească un teren pentru un bloc special pentru ei.

Ulterior, Executivul a transmis de la balanţa Întreprinderii de Stat Combinatul Poligrafic blocul editorial-redacţional din strada Toma Ciorbă din Chişinău, construcţiie nefinalizată şi terenul aferent cu suprafaţa de 0,22 hectare. Atunci, aleşii poporului au cumpărat apartamentele la jumătate de preţ faţă de cele existente pe piaţă, achitând 25.000-30.000 de euro. Cel puţin doi dintre deputaţii de azi au obţinut apartamente ieftine şi în 2005 – fostul democrat şi AMN-ist Iurie Bolboceanu şi comunistul Gheorghe Popa.

Solicitarea Deputatilor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite