Apărarea demnităţii vorbitorilor limbii lui Mihai Eminescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai Sfatului Ţării, legislativul de la Chişinău care a decis revenirea Basarabiei la Patria Mamă, România, în urmă cu un veac.
Membri ai Sfatului Ţării, legislativul de la Chişinău care a decis revenirea Basarabiei la Patria Mamă, România, în urmă cu un veac.

Marţi, 27 martie 2018, la Hotel Capitol, în Bucureşti, va avea loc o recepţie dedicată aniversării împlinirii unui veac de la unirea Basarabiei cu România, o acţiune iniţiată de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică. 70 de conaţionali, seniori militari, experţi în securitate internaţională şi jurnalişti vor fi prezenţi la acest eveniment.

Mai bine de jumătate dintre participanţi au purtat uniforma militară în Forţele Armate ale României sau  în Armata Naţională a Republicii Moldova. 50% dintre aceştia sunt generali, ceilalţi fiind ofiţeri cu grade superioare. 

Seniorii militari de la Bucureşti au contribuit, în etape succesive, de o manieră pragmatică, decisivă, la invitarea României în NATO şi la trimiterea batalioanelor româneşti în trei teatre de război. 

Patru dintre generali au fost la comanda Statului Major General, azi Statul Major al Apărării. 

Din perspectiva europenilor trăitori între Prut şi Nistru se vor adresa asistenţei un ex-premier şi doi generali care au comandat Ministerul Apărării al Republicii Moldova. 

Acestora li se vor alătura, cu alocuţiuni complementare, generalul Constantin Degeratu, liderul Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, generalul Virgil Bălăceanu, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România, Liviu Mureşan, preşedintele Fundaţiei Eurisc, generalul Nicolae Băhnăreanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza”.

Şi-a anunţat prezenţa şi venerabilul general Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. 

Aniversarea îşi propune să reamintească celor interesaţi de subiect, într-o manieră democratică, dreptul inalienabil al naţiunii române la reîntregirea naţională, pe cale paşnică, respingând astfel defetismul celor care consideră reunificarea drept o simplă nălucă. 

image

Evenimentul readuce în atenţia opiniei publice rolul determinant al românilor purtători de uniforme militare, în întărirea moralului celor care, în anul 1918, au contribuit decisiv la Reîntregirea Naţională, începând cu revenirea Basarabiei la Patria Mamă, la 27 martie 1918, prin voinţa Sfatului Ţării, şi încheind Marea Unire la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. 

Patria tuturor românilor nu a fost şi nu este a unor dregători vremelnici, cărora le este frică şi de umbra lor, atunci când trebuie să susţină interesul naţional la masa marilor diplomaţii, aceleaşi care nu au fost deloc încântate nici de reîntregirea Germaniei, azi motorul economic al Uniunii Europene. 

Iar dacă la Summitul NATO, de la Varşovia, a fost invocată necesitatea transferului de stabilitate din arealul euroatlantic, la est de frontiera răsăriteană a Alianţei, atunci apărarea demnităţii vorbitorilor limbii lui Mihai Eminescu are Nistrul drept aliniament defensiv de drept. 

Altfel, nu se poate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite