Angajamentul Blocului ACUM pentru aderarea Moldovei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul electoral ACUM promite, dacă ajunge la guvernare, să îndeplinească, până în 2023, toate condiţiile pentru ca Republica Moldova să poată solicita obţinerea calităţii de membru al Uniunii Europene. Angajamentul a fost prezentat marţi, 5 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Lidera PAS, Maia Sandu, copreşedintă a blocului, a spus că ACUM îşi asumă implementarea plenară şi responsabilă a tuturor angajamentelor care sunt stipulate în Acordul de Asociere, aşa încât să fie posibilă depunerea cererii de aderare până în 2023. „Blocul ACUM este unica forţă credibilă care poate fi garantul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

„A ne integra în Europa înseamnă a prelua cu seriozitate modelele bune şi foarte bune de funcţionare a societăţilor democratice şi dezvoltate din vestul Europei. A ne integra în Europa înseamnă, de fapt, a trăi bine, aici, în Moldova”, a declarat Andrei Năstase, liderul PPDA şi copreşedinte al blocului.

În cadrul evenimentului, ACUM a anunţat că îşi asumă implementarea recomandărilor ultimei rezoluţii a Parlamentului European, implicit anularea sistemului mixt şi confirmarea alegerilor pentru Primăria municipiului Chişinău. Totodată, ACUM se angajează, în primele trei luni de guvernare, să restabilească relaţiile cu UE şi să obţină asistenţa financiară suspendată.

Liderii ACUM susţin că vor edifica şi consolida relaţia specială cu România, care se bazează pe respectul reciproc pentru democraţie, stat de drept şi prosperitate. De asemenea, ACUM îşi asumă finalizarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, care va permite Moldovei să importe resurse energetice din vest. Potrivit liderilor ACUM, parteneriatul strategic cu SUA va fi de o importanţă majoră. Se va miza pe sprijinul SUA în investigarea furtului miliardului.

În relaţia cu Federaţia Rusă, ACUM se va axa pe crearea condiţiilor pentru dezvoltarea unui parteneriat reciproc. Accentul va fi pus pe diminuarea vulnerabilităţilor economice, energetice, sociale şi politice. De asemenea, va mobiliza sprijinul internaţional pentru a determina Federaţia Rusă să-şi retragă necondiţionat şi imediat trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite