Andrian Candu: Vrem să revenim la „primerise” pentru candidaţii la şefia PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa Consiliului politic al Partidului Democrat, s-a discutat despre revenirea la o practică mai veche a formaţiunii de selectare a candidaţilor din toată ţara pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii – aşa-numitele „primerise”, cu dezbateri, inclusiv televizate. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele PDM suspendat din funcţie, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul Prime TV, transmite IPN.

„Noi am discutat despre câteva procese care sunt necesare să le desfăşurăm şi pe care, cu regret, nu am avut timp suficient să le realizăm. De aceea, cred că amânarea Congresului extraordinar pentru data de 7 septembrie este o decizie foarte bună”, a menţionat democratul. Potrivit lui, există mai multe chestiuni asupra cărora democraţii trebuie să mai lucreze: doctrină, modalitatea de alegere a liderilor, pregătirea pentru alegerile locale.

Andrian Candu a declarat că în Partidul Democrat nu există scindare, aşa cum se speculează în spaţiul public. „Faptul că a fost realocată funcţia de preşedinte asta nu are absolut nimic cu aşa-numitele disensiuni, deoarece Pavel Filip rămâne în continuare preşedinte şi prim-vicepreşedinte al partidului, care are o misiune complicată să conducă toate aceste procese şi să le administreze până la Congres”, a specificat Andrian Candu.

Politicianul spune că nu va exista peste noapte un alt Partid Democrat reformat, pentru că, după deciziile de la Congresul din 7 septembrie, formaţiunea de abia va intra într-un proces de reformare.

Andrian Candu spune că Vladimir Plahotniuc se implică „foarte puţin, aproape deloc” în adoptarea deciziilor celor mai importante legate de agenda politică şi de conducere a PDM. În opinia lui, aceasta a şi fost intenţia atunci când s-a retras din fruntea partidului. „Bineînţeles, noi mai discutăm, dar implicarea nemijlocită în tot ceea ce înseamnă decizii şi mersul, procesul de transformare pe viitor a partidului, va avea o implicare aproape minimă sau deloc”, susţine democratul.

După şedinţa Parlamentului din 8 iunie 2019 în care blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor au anunţat că formează o majoritate parlamentară şi după mai multe zile de presiune publică asupra sa, Partidul Democrat a anunţat că trece în opoziţie. În acest context, liderul de atunci al formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, a anunţat că se retrage din fruntea partidului şi a plecat din ţară. Ulterior, PDM a anunţat un proces de reformare a formaţiunii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite