Andrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, cere UE să interzică intrarea a 11 deputaţi moldoveni în spaţiul comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat în şedinţa de astăzi a Parlamentului că 11 deputaţi ar putea fi sancţionaţi de Uniunea Europeană la solicitarea vicepreşedintelui Legislativului, după ce Candu a expediat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Potrivit lui Reşetnicov, solicitarea a fost trimisă la Bruxelles încă în luna martie a acestui an. „În scrisoare se menţionează că deputaţii sunt responsabili de organizarea referendumului ilegal din Găgăuzia şi promovează o politică agresivă împotriva UE“, a declarat parlamentarul, citat de inprofunzime.md.

Potrivit documentului publicat de portalul realitatea.md, cei 11 deputaţi sunt comuniştii Vladimir Voronin, Iurie Muntean, Maria Postoico, Grigore Petrenco, Eduard Muşuc, Alexandr Petkov, Artur Reşetnicov, Constantin Starîş, fostul deputat comunist Mark Tkaciuk, dar şi socialiştii Igor Dodon şi Ion Ceban.

Candu a cerut sancţionarea lor pe motiv că aceşti „sunt responsabili de oragnizarea referendumului ilegal din UTA Găgăuzia, din 2 februarie, şi promovează în Republica Moldova o politică agresivă împotriva Uniunii Europene“.

„Ultimele evenimente organizate de domnul Vladimir Voronin şi Igor Dodon, dar şi de alţi lideri din Partidul Comuniştilor şi din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova subminează în mod grav principiile democraţice şi statul de drept şi ameninţă suveranitatea, integritatea teritorială şi ordinea constituţională din Republica Moldova“, se spune în scrisoarea citată de realitatea.md.

Vicepreşedintele Parlamentului mai accentuează că parlamentarii susţin aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. „În timp ce domnii Voronin şi Dodon, împreună cu echipele lor, întreprind măsuri de destabilizare a situaţiei în ţară şi o propagandă antieuropeană agresivă, ei vizitează cu regularitate Europa pentru business, în scopuri de odihnă şi turism, având şi rude plecate la studii europene“, adaugă semnatarul.

În plen, comuniştii au cerut audieri parlamentare pe marginea cazului, însă propunerea nu a fost susţinută. Andrian Candu a lipsit de la şedinţă, fiind plecat din ţară, iar preşedintele Legislativului a spus că acesta va veni cu o replică atunci când se va întoarce din deplasare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite